• 0
 ≫ 

Gradac u Austriji: Grad koji se slobodno može okarakterisati kao svojevrsni muzej

 ≫ 

Zbog jedinstvene arhitekture i odlične očuvanosti, staro jezgro Graca uvršteno je i na Listu svetske kulturne baštine krajem prošlog veka

  • 0
Grac, Austrija Foto Pixabay/derneuemann

Drugi po veličini austrijski grad, Grac je i jedan od okruga pokrajine Štajerske. Tek oko 30 kilometara je udaljen od granice sa Slovenijom, dok je austrijska prestonica na udaljenosti od oko 200 kilometara od grada, poznatog po odlično očuvanom starom jezgru.

Budući da se pod današnjim nazivom pominje prvi put polovinom 12. veka, to postoje tvrdnje da su mu nekadašnji naziv Gradac, po kome je do tog trenutka bio poznat, dali nekadašnji stanovnici slovenskog porekla. Smatra se da je slovensko stanovništvo taj pojam koristilo za malu tvrđavu, koja je tada postojala na području današnjeg grada.

Pravo sa područja alpskih dolina, reka Mura teče u pravcu grada. Staro jezgro nekadašnjeg grada formirano je upravo na prvim alpskim uzvišenjima i u prošlosti je imalo veliki strateški značaj.

Bogato istorijsko nasleđe starog gradskog jezgra

Turisti koji žele da bolje upoznaju istoriju ovog austrijskog grada definitivno bi trebalo najpre da krenu u pešačku turu po starom gradskom jezgru.

Zbog jedinstvene arhitekture i odlične očuvanosti, staro jezgro Graca uvršteno je i na Listu svetske kulturne baštine krajem prošlog veka.

Grac, Austrija Foto: Pixabay/bogitw

Centralni gradski trg mesto je poznato po spomeniku posvećenom Johanu od Austrije, istorijski značajnom vladaru koji je bio zaslužan ne samo za procvat grada, već i za njegov razvoj u trgovinskom i industrijskom smislu, na prvom mestu.

U starom jezgru Graca nalaze se, pored ostalih i kuća „Lueg“, koja datira sa kraja 17. veka i zdanje Gradske većnice, izgrađeno pre više od 120 godina. Franjevačka crkva i njena kula, koje datiraju iz 17. veka takođe su obeležja ovog dela Graca.

Svakako ne treba propustiti ni posetu Muzeju Roberta Šolca, austrijskog kompozitora rođenog u ovom gradu, kao ni posetu Farmaceutskom i Gradskom muzeju. Čuvena Oslikana kuća takođe se nalazi u tom delu Graca, a specifična je najpre po tome što se može pohvaliti freskama nastalim u prvoj polovini 18. veka.

Grac, Austrija Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Muzeji i zdanja koja ne treba propustiti

Grad koji se slobodno može okarakterisati kao svojevrsni muzej i te kako ima šta da ponudi posetiocima. Mnoštvo zanimljivih muzeja i građevina čini da je od njega teško odvojiti pogled.

Grac, Austrija Foto Pixabay/chriszwettler

Na 473 metara nadmorske visine, gradom dominira brdo Šlozberg. Nakon trominutne vožnje vozom ili 20-minutne šetnje, stiže se do čuvene Kule sa satom. Nešto niža od 30 metara, ova građevina jedan je od najpoznatijih simbola Graca.

Grac, Austrija Foto: Pixabay/wallner

Prirodnjački muzej i Muzej oružja, u kome se može videti izuzetno bogata zbirka starog oružja, nezaobilazni su deo posete Gracu. Ništa manje zanimljiva nije ni poseta katedrali posvećenoj Svetom Egidiju i mauzoleju, koji se u okviru nje nalazi.

Kada je grad poneo titulu Evropske prestonice kulture 2003. godine, izgrađena je još jedna atrakcija. U pitanju je Murinsel, odnosno ostrvo na reci Muri. Zamišljeno kao amfiteatar na otvorenom, ovo veštačko ostrvo izrađeno od čelika, spojeno je sa kopnom pešačkim mostovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja