• 0

Planina u Srbiji u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled: Najlepše lice Beljanice

Ukoliko do sada niste posetili Beljanicu, iskoristite lepe jesenje dane da upoznate čari ove po mnogo čemu posebne planine

  • 0
Beljanica

Foto: Ivan Strahinić

Između sliva reka Resave i Mlave, u istočnom delu Srbije prostire se Beljanica, jedna od naših najvećih krečnjačkih planina bogata vrtačama, uvalama i pećinama.

Naziv je dobila upravo zahvaljujući belim stenama koje dominiraju kraškim reljefom.

Najviši planinski vrh Beljanice koji nosi isti naziv kao i planina survava se u klisuru reke Čemernice, čineći da ambijent deluje i zadivljujuće i zastrašujuće u isti mah.

Ono što posetioce posebno oduševljava su vode koje poniru i iznova se pojavljuju, menjajući lice Beljanice u skladu sa jačinom, odnosno popustljivošću tla.

Zaljubljenici u duge šetnje neće pogrešiti ukoliko se zapute u ovaj deo istočne Srbije, željni da “napune baterije” u prirodi. Planinske staze posebno lepo izgledaju u jesen, pre prvih kiša i snegova, prekrivene lišćem svih nijansi koje stvara poseban ugođaj pri hodu.

Konačno, ono što će oduševiti svakog posetioca i inspirisati ga da ponovo pohodi Beljanicu su kraška vrela i vodopad Veliki Buk, kao i brojne pećine koje “lice” planine čine još interesantnijim za istraživanje.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja