• 0
 ≫ 

Neistražena srednjovekovna tvrđava golica maštu srpskih arheologa

 ≫ 

U Sremu se nalazi neistraženo utvrđenje...

  • 0

U srcu Srema nalazi se stara tvrđava koja datira iz doba viteške Srbije. U selu Kupinovo, iza jednog šumovitog puteljka, pored potočića koji tiho žubori, odjednom, iza brdašca, naziru se stare zidine, nečega što je u svoje vreme bilo impozantno.

To je prvi utisak koji stičete prilazeći ovoj srednjovekovnoj tvrđavi. Vidite da Kupinik obrastao rastinjem, da se zapravo bedemi samo naziru. Tu su i dečica koja se igraju oko nekadašnjih impozantnih zidina...

Veruje se da je tvrđava podignuta krajem 13. ili početkom 14. veka, da bude vojno utvrđenje za ugarskog kralja. Sama tvrđava je četvorougaonog oblika, sa pet isturenih, okruglih kula na uglovima. U kulu se ulazi kroz severoistočnu stranu.

Još uvek su nepoznati detalji u vezi sa samim utvrđenjem, pošto arheološka iskopavanja još nisu obavljena. Prema planovima, informacije o utvrđenju mogli bismo da imamo naredne godine.

Prvi pisani pomeni o Kupiniku su dve povelje kralja Žigmunda iz druge polovine 14. veka. Početkom 15. veka grad prelazi u ruke srpskih despota. Zbog opasnosti od Turaka utvrđen je bolje i savremenije.

Prerađuju se pojedini delovi i celine tako da od utvrđenja za ratovanje hladnim oružjem postaje utvrđenje sa topovskim kulama (severnom šestougaonom, a istočnom osmougaonom).

Despot Đurađ Branković je svoju dvorsku crkvu posvećenu Sv. Luki sagradio pored utvrđenja i povezao ih mostom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja