• 2

Srpska planina sa najvećim brojem sunčanih dana i dalje odoleva masovnom turizmu

Okružuju je čak četiri reke i to Uvac, Bistrica, Mileševka i Lim

  • 2
365 dana kroz Srbiju Zlatar planina - Nova Varoš Foto: Ivan Strahinić

Udaljena oko 280 kilometara od srpske prestonice, planina Zlatar neretko se nalazi u senci mnogo poznatijeg Zlatibora. Možda je upravo to razlog zbog koga se na srpskoj planini sa velikim brojem sunčanih dana u toku godinu može uživati u predelima netaknute prirode.

Okružuju je čak četiri reke i to Uvac, Bistrica, Mileševka i Lim.

Na Zlataru se nalaze i četiri jezera, a u okolini su brojne svetinje i kanjon reke Uvac, u kome obitava retka i zaštićena vrsta, beloglavi sup.

365 dana kroz Srbiju Zlatar planina - Nova Varoš Foto: Ivan Strahinić

Najsunčanija srpska planina

Klimatske karakteristike čine Zlatar posebnim. Budući da je pozicioniran na mestu na kome se spajaju mediteranska klima, sa jedne strane i planinska, sa druge, važi i za vazdušnu banju. Tek oko 100 dana u toku godinu su snežni dani, dok su preostali dani mahom sunčani, što Zlatar čini srpskom planinom sa najvećim brojem sunčanih dana u toku godine.

I ne samo da je ova planina interesantna za posetu u toku zime, budući da se od 2010. godine može pohvaliti i skijalištem, ski-stazom „Briježđa“ dugom 1.200 metara i žičarom, nego je Zlatar interesantno posetiti i u drugim periodima godine. Brojne aktivnosti turistima su tad na raspolaganju.

Nova Varoš Trudovo sneg Foto: Tanjug/Dragan Nikolić

Zip-lajn dug oko kilometar jedna je od atrakcija Zlatara. Otvoren 2019. godine, odličan je izbor za ljubitelje avanture. Posetiocima se nude dve trase, jedna duga 602 metra, a druga 390 metara.

Zlatarsko jezero Foto: Miloš Stojković

Krstarenje Uvačkim i Zlatarskim jezerom, vožnja kvadovimai džipovima do čuvenih meandara reke Uvac, tek su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima planine Zlatar.

Prirodne i kulturne atrakcije Zlatara

Teško je na jednom mestu nabrojati sve ono što jedna od najsunčanijih srpskih planina može da ponudi. Ali, jedno je sigurno, na Zlataru ima za svakoga ponešto.

Tara, Zlatarsko jezero, Fruška gora Telegraf.rs

Jedan od nalepših vidikovaca, sa koga se pruža pogled na meandre reke Uvac, nosi naziv „Molitva“ i jedan je od najposećenijih na Zlataru. Svakako ne bi trebalo propustiti ni posetu vidikovcima „Hodžina stena“, „Zlatar“, „Savina stolica“ i „Ravni krš“.

Četiri su jezera na Zlataru, među kojima je najposećenije Zlatarsko jezero, koje se naziva i „srpskom Atlantidom“. Sjeničko jezero poznato je po mističnoj Devojačkoj steni, dok je Radoinjsko jezero raj za ljubitelje prirode. Ako posetite Tavničko jezero, nastalo na mestu gde su ranije postojala rudarska okna, lako se može dogoditi da ostanete zatečeni neverovatnom tirkiznoplavom bojom vode, po kojoj je poznato.

Foto: RINA

Iako nije uređena za turističke posete, Ledena pećina je dostupna u pratnji turističkih vodiča u okviru Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, na čijem području se nalazi. Prilaz je moguć samo čamcem, što je čini još atraktivnijom.

Crkve brvnare u zlatarskim selima Radijevići i Kućani, kao i srednjovekovni srpski manastiri Mileševa, Banja i Davidovica predstavljaju značajne lokalitete za posetu tokom boravka na Zlataru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vlada

    24. oktobar 2022. | 07:36

    Pravi ljubitelji prirode ne mogu da zive bez kvada u netaknutoj prirodi, i beloglavi supovi uzivaju u njihovom zvuku i mirisu izduvnih gasova...

    Podelite komentar

  • Predrag Ðogo

    22. oktobar 2022. | 10:37

    Najlepša.planina! 12g. Aodmaram na njoj

    Podelite komentar