• 0

Mošti čuvene svetiteljke čuvaju se u gradu, u kome postoji i stotinak crkava

Većina crkava je smeštena na području poznatom kao Zlatna visoravan, a crkva posvećena Svetom Nikoli, izgrađena u drugoj polovini 15. veka smatra se najstarijom

  • 0
Jaši, Rumunija Foto: Pixabay/iciprian

U kratkom vremenskom periodu tokom Prvog svetskog rata, grad koji se danas nalazi u istorijskoj pokrajini Moldavija, bio je prestonica Rumunije.

Mnogima je Jaši poznat najpre kao grad u kome se nalaze mošti Svete velikomučenice Paraskeve, u našem narodu poznate kao Svete Petke.

Srbi koji su početkom 16. veka proterani iz Beograda u Konstantinopolj, poneli su sa sobom i jednu značajnu relikviju – mošti Svete Petke. Vek kasnije je mošti ove čuvene svetiteljke kupio jedan moldavski knez, koji ih je preneo u grad Jaši.

Jaši, Rumunija Foto: Pixabay/goguoksana

Grad na raskrsnici puteva

Izuzetno bogata istorija ovog, danas rumunskog grada seže vekovima unazad. Budući da su mnogi trgovački putevi prolazili upravo kroz Jaši, on postaje značajan centar pokrajine Moldavija.

Jaši, Rumunija Foto: Pixabay/xxolaxx

Interesantan je podatak da se u gradu površine oko 150 kvadratnih kilometara nalazi gotovo stotinu pravoslavnih crkava. Većina ih je smeštena na području poznatom kao Zlatna visoravan, a crkva posvećena Svetom Nikoli, izgrađena u drugoj polovini 15. veka smatra se najstarijom.

Crkva izgrađena tokom 17. veka, poznata kao Vladičanska posvećena je Svetoj Petki i smatra se najvećom u zemlji, dok se kao jedna od najlepših svetinja u Jašiju često pominje crkva Tri jerarha.

Kulturna prestonica Rumunije

Vekovima unazad je grad Jaši važio za centar društvenog i akademskog, ali i umetničkog i kulturnog života zemlje. Zato drugi grad po veličini u zemlji važi za njenu kulturnu prestonicu. A krajem 2018. godine je i zvanično poneo titulu istorijske prestonice Rumunije.

U Jašiju je otvoren i prvi univerzitet u zemlji, a društveni i kulturni život grada izuzetno je sadržajan. U njemu se nalazi i najstarija, ali i najveća botanička bašta u celoj zemlji.

Jaši, Rumunija Foto: Pixabay/albertophoto

Prvo nacionalno pozorište otvoreno je takođe u Jašiju 1840. godine. Projekat za zgradu u kojoj se danas nalazi Narodno pozorište „Vasile Aleksandri“ projektovala su dvojica poznatih arhitekata iz Beča. U njoj se nalazi i Rumunska nacionalna opera. Nakon što je prvobitna građevina stradala u požaru krajem 19. veka, izgrađena je današnja u neoklasičnom stilu, uz bogate barokne i elemente u stilu rokokoa, koji su naročito uočljivi u unutrašnjosti ovog velelepnog zdanja. Posebno je zanimljivo osvetljenje bine u ovom pozorištu, budući da ga čine luster sa 109 kristalnih lampi izrađenih u Veneciji i 1.418 sijalica.

U Jašiju se nalaze i brojni muzej, mahom posvećeni čuvenim rumunskim pesnicima, piscima i drugim umetnicima, kao i Nacionalni muzej rumunske književnosti, Prirodnjački i Pozorični muzej. Tu su i Istorijski muzej Moldavije, Muzej pogroma, Muzej poezije, Etnografski muzej Moldavije i drugi.

Grad je i domaćin brojnim, vrlo zanimljivim festivalima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja