• 0

Pančićev vrh nije oduvek nosio naziv po slavnom botaničaru: "Krov Srbije" nekad je bio Milanov vrh

Punih 100 godina od prve posete Kopaoniku, veliki srpski botaničar, lekar i akademik vraćen je na planinu koju je najviše voleo

  • 0
Kopaonik, Pančićev vrh Foto: Ivan Strahinić

Na Kopaoniku, turistički najposećenijoj planini u Srbiji, na 2017. metara nalazi se Pančićev vrh, kao i Pančićev mauzolej, u slavu akademika, lekara i botaničara Josifa Pančića.

Uprkos tome što je na Tari sredinom druge polovine 19. veka pronašao posebnu vrstu četinara koja je po njemu dobila ime Pančićeva omorika, veliki srpski botaničar Kopaonik je voleo više od Tare.

Na “krov Srbije” prvi put je došao 1851. godine i u naredne dve i po decenije upoznavao je lepote Kopaonika kroz novih 15 poseta. Poslednji put Pančić je posetio Kopaonik 1886, dve godine pre smrti.

Nekadašnji “krov Srbije” do 7. jula 1951. nosio je ime po srpskom kralju Milanu Obrenoviću.

Kad su planinari sredinom prošlog veka ispunili Pančićev zavet i na najviši vrh Kopaonika preneli zemne ostatke velikog srpskog botaničara i njegove supruge, vrh je dobio naziv Pančićev vrh. Zemni ostaci velikog botaničara pohranjeni su u sanduku napravljenom od omorike koju je otkrio na Tari.

Na mauzoleju i danas stoji tabla sa porukom koju su ostavili planinari na Ivanjdan 1951. godine:

„Ostvarujemo zavet Pančićev. Prenosimo ga da ovde večno počiva. Objavljujemo njegovu poruku upućenu srpskoj omladini – da će tek dubokim upoznavanjem i proučavanjem prirode naše zemlje pokazati koliko voli i poštuje svoju otadžbinu.“

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja