• 0

Legenda o devojačkoj tragediji, osveti i časti utkana je u ime Bele Palanke

Naselje koje se danas nalazi u okruženju tri parka prirode više puta je menjalo ime

  • 0
Bela Palanka Foto: Ivan Strahinić

U jugoistočnoj Srbiji, u središnjem toku reke Nišave, između Suve planine i Svrljiških planina nalazi se Bela Palanka, naselje koje datira još iz antičkog perioda.

Na ovom prostoru oko 280. godine pre nove ere osnovan je grad Remezijana i smatra se da je najverovatnije dobio ime po keltskom plemenu Remi.

Vremenom, naselje se menjalo: u vreme cara Trajana dobilo je status autonomnog grada, pod upravom Rimljana na prostorima današnje Bele Palanke podignute su bazilike i rimski stubovi, krajem četvrtog i početkom petog veka nove ere postalo je sedište episkopije, pa onda promenilo naziv u Izvor…

Po dolasku Turaka Remezijana najpre postaje Mehmed-pašina Palanka, a potom i Musa-pašina Palanka. Legenda kaže da je Musa-paša srušio 12 pravoslavnih svetinja u okolini i od tog materijala na ovom prostoru napravio utvrđenje posvećeno sultanu Muratu IV povodom njegovog osvajanja Bagdada.

Konačno, naselje koje se danas nalazi u okruženju tri parka prirode promenilo je naziv i postalo Ak Palanka, što je ujedno i poslednji naziv koji su mu dali turski osvajači, i to po devojci nad čijom sudbinom su mnogi zaplakali.

Naime, predanje kaže da se turski aga zaljubio u srpsku lepoticu po imenu Bela i zatražio je njenu ruku. Belin brat nije smeo da odbije ponudu, pa je tako Bela krenula sa svatovima i agom u novi dom. Ali, dok su prolazili pored Vrela, lepa Bela zatražila je da joj aga dozvoli da siđe s konja i napije se čiste izvorske vode. I ne sluteći šta će devojka učiniti, nevoljeni mladoženja je pristao. Čim je Bela dotakla tlo, skočila je u Vrelo i utopila se.

Od tad su Turci prozvali Musa-pašinu Palanku Ak Palankom (Ak na turskom znači Bela), a od 1877. ovo naselje postalo je Bela Palanka i to ime je zadržalo do danas.

Uprkos tome što u ovom delu Srbije nisu iskorišćeni svi turistički potencijali, Bela Palanka i te kako ima šta da ponudi gostima.

Pored prirodnih lepota Sićevačke klisure, Suve planine, Stare planine i Divljanskog jezera, i turističko-kulturno-sportske manifestacije svrstale su Belu Palanku na mapu mesta koje vredi posetiti. Najposećniji su "Dani banice", takmičenje u pripremi pite na tradicionalan način, kao i baletski "Dani igre", lovačka hajka na predatore "Silugata"...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja