• 0
 ≫ 

5 hrvatskih gradova koji mogu da budu odlična alternativa Dubrovniku

 ≫ 

Ako niste ljubitelj gužve, po kojoj je Dubrovnik poznat, a želite da uživate u upoznavanju zanimljivih hrvatskih gradova, odaberite jedan od njih i bićete oduševljeni

  • 0
Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma

Pula / Foto: Shutterstock

Slično kao i Venecija, Prag i Barselona, tako je i Dubrovnik žrtva sopstvene popularnosti među turistima iz celog sveta.

Više od tri miliona turista je tokom 2019. godine posetilo ovaj hrvatski grad. Lokalne vlasti su iznele očekivanje da će taj broj biti dostignut u narednih nekoliko godina, budući da se turistički sektor oporavlja nakon pandemije.

Kako navodi „CNN Travel“ baš zbog tolikih gužvi u periodu pre početka pandemije, UNESCO je u jednom trenutku zapretio da će Dubrovnik biti uklonjen sa Liste svetske baštine.

Dubrovnik Old Town

Foto: Shutterstock

Povećana posećenost se, na prvom mestu pripisuje novom terminalu za krstarenja, koji može odjednom da obradi pet kruzera, što u praksi znači da se praktično može iskrcati čak 10.000 putnika na dnevnom nivou. Svemu je doprinela i čuvena serija „Igra prestola“. Budući da su neke scene snimane i u Dubrovniku, to je privuklo novu vrstu turista – onih koji su želeli da se fotografišu na lokacijama, na kojima je snimana serija.

Iako to ne znači da ne treba posetiti Dubrovnik, na hrvatskoj obali postoje i mesta koja mu mogu biti alternativa. Posebno za ljubitelje umetnosti i arhitekture, ali uz manje gužve.

 

Pelješac

Pelješac / pixabay.com

1. Ston

Jedna od najbolje čuvanih tajni Dalmacije, gradić Ston je od Dubrovnika udaljen tek oko sat vremena vožnje brodom. Poznat po zidinama dugim oko 5,5 kilometara Ston je opušteno primrosko mesto, koje je čuveno i po fenomenalnim morskim specijalitetima.

2. Trogir

Minijaturni Dubrovnik, Trogir se neretko poistovećuje i sa Venecijom, budući da je potpuno okružen vodom. Ovaj ostrvski gradić se od 1997. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, kada je okarakterisan kao „odličan primer srednjevekovnog grada, koji je sačuvao svoje urbano središte uz minimum savremenih intervencija“.

3. Primošten

Poznat po trkama magaraca i letnjem festivalu, Primošten podseća na drevni ostrvski gradić. Uski nasip, koji su tokom renesanse izgradili njegovi stanovnici, povezuje ga sa kopnom. Visoko iznad kaldrmisanih ulica uzdiže se crkva posvećena Svetom Đorđu.

4. Split

Možda nije najatraktivnija dalmatinska destinacija, ali je drugi najveći grad u zemlji i nudi brojne atrakcije. Čuvena Dioklecijanova palata simbol je Splita, grada koji je odlično povezan brojnim brodskim linijama sa popularnim jadranskim ostrvima.

Pula amfiteatar

Pula amfiteatar / Foto: Pixabay/Gaby Stein

5. Pula

Često karakterisana kao Kapija ostrva, odnosno Nacionalnog parka Brioni, Pula je jedan od najsevernijih gradova hrvatskog primorja. Renesansni zamak izgrađen u obliku zvezde i Arena, koja važi za jednu od najbolje očuvanih građevina iz perioda vladavine Antičkog Rima u svetu glavna su obeležja ovog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja