• 2

Zemlja bunkera, kanuna, mora i domaće rakije od šljiva sve je popularnija za srpske turiste

Budući nedovoljno turistički razvijena, Albanija je i nepoznanica za mnoge. Ali kao i svaka druga zemlja, tako i ona ima neke neobičnosti, koje je izdvajaju u odnosu na druge

  • 2
Dermi Foto: Pixabay/ Dermi, Albanija

Tek nedavno su, čini se, srpski turisti počeli da otkrivaju destinacije u Albaniji. Posebno su u minulom periodu bili brojni turisti iz naše zemlje koji su se odlučivali za letovanje u ovoj zemlji, prosto zato što ulazak bio moguć bez ograničenja. Što se ne može reći za destinacije u drugim zemljama, koje tradicionalno posećuju srpski turisti.

Nezavisnost od Osmanskog carstva je Albanija stekla 1912. godine, koja se uzima za godinu nastanka moderne države. Osim sa našom zemljom, graniči se i sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Grčkom.

Uz Sarandu i Ksamil, poznata albanska letovališta su i Valona, Drač, Himara i Dhermi. Budući nedovoljno turistički razvijena, Albanija je i nepoznanica za mnoge. Ali kao i svaka druga zemlja, tako i ona ima neke neobičnosti, koje je izdvajaju u odnosu na druge.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 @albanijanadlanu је поделио/ла објаву

Bunkeri, bunkeri i opet bunkeri

U periodu kada je komunizam bio zastupljen u zemlji, tokom vladavine Envera Hodže, vođena je briga o zaštiti stanovništva od potencijalnih neprijatelja, sakojim ciljem su i građeni bunkeri. Praktično, gde god je za to postojala mogućnost.

I mada se invazija od koje se u tom periodu strahovalo nikada nije dogodila, Albanija je jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja na čijoj teritoriji postoji čak više od 750 hiljada bunkera.

Zanimljivo je pomenuti da su neki od tih bunkera danas iskorišćeni u potpuno druge svrhe, pa se u njima osim različitih ustanova kulture, nalaze i ugostiteljski objekti.

Nepisani, a važan zakon

Na teritoriji Albanije važi zakon poznat kao kanun. Smatra se tradicionalnim i prenosi se sa kolena na kolena, a tiče se odnosa svakog stanovnika zemlje prema drugim ljudima.

Tim zakonom je određeno da bi trebalo da se „ponašaju prema drugima po principima izuzetnog gostoprimstva, lojalnosti, poštenja i pravilnog ponašanja“, navodi „Albanija.rs“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 @albanijanadlanu је поделио/ла објаву

Rakija kao tradicionalno piće

Ako ste mislili da se samo u Srbiji tako proizvodi rakija, prevarili ste se. I Albanci se mogu pohvaliti domaćom rakijom od šljiva, koja se priprema na tradicionalna način.

Još je jedna zanimljivost vezana za građane ove zemlje i nudi objašnjenje zbog čega se u mnogim albanskim gradovima vodi računa o tome da postoje staze za pešake. Ne samo da stanovnici ove zemlje praktikuju običaj večernjih šetnji zbog druženja, već i zbog pozitivnog uticaja koji šetnja ima na varenje i zdravlje uopšte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 535

    29. oktobar 2022. | 21:26

    Да ли сте реални???

    Podelite komentar

  • ЈАја

    30. oktobar 2022. | 08:16

    Прво да поменете страдања у 1. Св.Рату , ,,Жуту кућу", учествовање приликом НАТО агресије , па тек онда њихов туризам !

    Podelite komentar