• 0
 ≫ 

Zima u Grčkoj može biti čarobna iako srpski turisti ovu zemlju mahom posećuju leti

 ≫ 

Kada se prošle zime zabelela Atina, bili su fascinirani i Grci i svi turisti, jer je to prilično neobična pojava za grčku prestonicu

  • 0
Atina zima sneg Grčka

Foto: Tanjug/AP

Skijanje i zimovanje u Grčkoj? Kome bi uopšte to moglo da padne napamet, kada je u pitanju zemlja koja mnoge asocira na leto.

Ipak, zbog karakteristika reljefa, Grčka se može pohvaliti ne samo brojnim ski-centrima, nego i planinskim selima, koja su posebno atraktivna.

Kada se prošle zime zabelela Atina, bili su fascinirani i Grci i svi turisti, jer je to prilično neobična pojava za grčku prestonicu. Retko ko je do tada imao prilike da vidi Akropolj pod snegom, pa su mnogi pohrlili da to ovekoveče na fotografijama. Ništa manje iznenađenje nije bilo ni u snegom pokrivenom Solunu.

Grčka sneg Atina Solun hladno vreme

Foto: Tanjug/AP

Kalavrita

Nešto manje od 200 kilometara deli Kalavritu od Atine. Najbliži gradovi su Patra i Tripoli, a u blizini grada su planine Helmos, poznata i kao Aroanija i Erimantos.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (@kalavritaskiresort)

Ski-centar na planini Helmos, udaljenoj oko 15 kilometara od grada jedan je od najvećih u zemlji i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.800, odnosno 2.440 metara. Iz višeg ski-centra pruža se neverovatan pogled na Korintski zaliv.

Skijašima je na raspolaganju sedam ski-liftova i 12 ski-staza ukupne dužine 20 kilometara.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Euri Filireas (@euripid1)

Pelion

Jedan od prvih ski-centara u zemlji je i „Agriolefkes“, na planini Pelion, udaljenoj oko 30 kilometara od Volosa. Na oko dva kilometra udaljenosti od ski-centra je planinsko selo Hanija, dok je Portarija, živopisno selo Peliona udaljeno tek nešto više od 10 kilometara.

Ukupna dužina ski-staza, kojih ima četiri je 5.000 metara, a posetiocima su na raspolaganju i staze za snoubording, kao i staza niz strmu i neravnu padinu. Blizina Volosa čini ovo ne tako veliko skijalište posebno atraktivnim.

Arahova, Grčka

Foto: Pixabay

Arahova

Na planini Parnasos, udaljenoj oko dva sata vožnje od Atine nalazi se veličanstveno planinsko selo Arahova.

Osim uživanja u šetnji kaldrmisanim ulicama, Arahova nudi posetiocima i mogućnost da isprobaju ukusne gastronomske specijalitete, te da makar nakratko osete duh minulih vremena u autentičnom ambijentu koji nude ne samo loklani restorani i kafići, nego i hoteli i ostali objekti u selu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Ελεωνόρα Παπαμήτρου (@eleonora.papamhtrou)

Što se samog ski-centra Parnasos tiče, dužina staza je 36 kilometara, a skijašima je na raspolaganju 19 staza različite težine. Takođe mogu uživati u mnogim atrakcijama, uzevši u obzir to da je u pitanju ski-centar koji važi ne samo za najbolje opremljen u celoj zemlji, nego i za najluksuzniji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja