• 0

Probajte prepoznatljive morske plodove Istanbula

Turska je pravi gastronomski centar, koji zaslužuje dublje istraživanje ne samo zbog svojih svetski poznatih kebaba, već i zbog jedinstvenih jela od morskih plodova

  • 0
Turska morski specijaliteti Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)

Kao zemlja okružena morem na tri strane, tradicija uživanja u morskim plodovima seže hiljadama godina unazad, čiji su rezultat izvrsna jela koja se oslanjaju na lokalni i regionalni izbor ribe i morskih plodova i tehnike kuvanja i interpretacije.

Kultura uživanja u morskim plodovima u ovom regionu je opšte poznata. Na primer, kulinarski zapisi iz osmanskog doba otkrivaju da su među poslasticama koje su se jele u palati bile ribe poput šarana, skuše, sabljarke, lista, plave ribe i jegulje, kao i usoljena palamida, riblja ikra i kavijar. Slana riba i riblje čorbe takođe su bile glavne komponente menija palate.

Upoznajmo riblju kulturu Istanbula, kroz najnoviji unos u Michelin vodiču.

Turska morski specijaliteti Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)

Jedinstveni istanbulski sendvič sa ribom

U Istanbulu ribolov je način života. Iako je u jesen Bosfor posebno bogat ribom, i zimsku sezonu krasi raznovrsnost, sezonski ulov, koji krasi trpeze Istanbula tokom cele godine, kreće se od inćuna do cipala, od plave ribe do palamide, od sardina do skuše i šnjura.

Riblje pijace, ribari i ribarski čamci koji plove duž Bosfora vekovima su pejzaž Istanbula, a riba je toliko integrisana sa gradom da će se u neobaveznoj šetnji Istanbulom skoro uvek putevi ukrstiti sa sadržajima u kojima riba igra glavnu ulogu.

Riba je u centru pažnje u četvrtima Karakoj i Eminonu, koje se nalaze na obe strane Zlatnog roga. Prepoznatljiva scena istanbulske kulture uživanja u ribi su gosti koji jedu sveže prženu ribu i hleb, okupljeni oko prodavaca na obali, dok pecaroši zabacuju udice u Bosfor sa trotoara mosta Galata.

Riba je neodvojivi element Istanbula i posetioci i stanovnici sa entuzijazmom učestvuju u ritualu uživanja u sezonskoj ribi, uz rakiju i prelepe pejzaže, u restoranima koji se nalaze duž obala Bosfora.

Turska morski specijaliteti Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)

Riblji restorani Istanbula

Kada se govori o turskoj hrani meso, ćevapi i slatkiši prvi padaju na pamet, sveža riba je zapravo jedna od najbogatijih oblasti u turskoj gastronomiji, te ne čudi broj tradicionalnih ribljih restorana u kojima možete uživati u svežim salatama i sezonskoj ribi, posebno u četvrtima Istanbula blizu mora. A taverne (mejhane) su posebna klasa ribljih restorana, koji su popularni izbor za ručavanje i izlazak kako za porodice tako i za grupe prijatelja.

U ribljim restoranima gastronomsko iskustvo počinje sa predjelima, koja se služe na malim tanjirima, i predviđena su da ih dele svi za stolom. U ovim restoranima, koji nude između 30-100 različitih vrsta predjela, se mogu probati specifični ukusi morskih plodova, koji se ne mogu probati nigde drugde: kaserola od škampa sa puterom, belim lukom i paradajzom; riblji kokoreč, koji se sprema mešanjem sitno iseckane ribe sa začinima, paradajzom, lukom i paprikom; začinjeni škampi na puteru kuvani na crepu; lignje pržene u vrelom ulju; i lakerda, istanbulski slani ukus palamide. Verovatno nećete morati čak ni da naručite glavno jelo.

Turska morski specijaliteti Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)

Punjene dagnje, popularnu uličnu poslasticu u primorskim gradovima, ješćete iz ruke sa puno limuna.

Dakle, na koja specijalna jela ćete naići u ribljem restoranu u Istanbulu, od kojih su neki dobili i Michelin zvezdice? Pošto se odgovor na ovo pitanje razlikuje u zavisnosti od godišnjeg doba, saznanje koja je riba trenutno aktuelna će poprilično olakšati odabir.

Pre naručivanja možete probati neka od najpoznatijih gradskih predjela: brancin na žaru, oradu, škarpinu na žaru, brancin pečen u soli, punjene ili pržene dagnje, hobotnicu i lignje na žaru, pržene i punjene lignje, dimljenu ribu i riblji pastrami od dimljene ribe, kao i haringe!

A za inćun, omiljenu ribu u mestima od crnomorskih provincija do Istanbula, koji je stekao zasluženu reputaciju krune trpeza, na turskom ribljem meniju , neophodan je poseban paragraf. Inćuni se služe u jelima od pirinča, kuvani na pari, u tiganju, sa hlebom, pa čak i kao deserti. Bez obzira na pripremu, inćun nudi poseban i neopisiv ukus, koji je ovaj region poklonio čovečanstvu.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja