• 3

Najstariji grad u Švajcarskoj: Hur je često u senci Davosa i Sent Morica

Neverovatno je i da u tako malom gradu postoje dva umetnička muzeja, dve lokacije za koncerte i čak šest umetničkih galerija

  • 3
Hur, Švajcarska, Alpi Foto: Pixabay/jimbochan

Glavni grad švajcarskog kantona Graubunden ima dugi i nadasve fascinantnu istoriju. Grad Hur smatra se najstarijim u zemlji.

Mada su Davos i Sent Moric mnogo poznatiji, nema spora da je Hur igrao značajnu ulogu tokom istorije. Najpre zbog reke Rajne, koja kroz njega protiče i koja je bila vrlo važna u prošlosti.

Budući da je u pitanju grad koji je značajno čvorište Rajnske železnice, to ga posećuje prilično veliki broj turista. Na prvi pogled je ipak sasvim jasno da se život ne vrti oko turista, pa je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih se gotovo nikada u Huru ne primećuju naročite gužve. Tokom toplih popodneva se mogu videti lokalni stanovnici, koji se druže u baštama gradskih kafića, uz domaća pića, a najpre vina.

Hur, Švajcarska, Alpi Foto: Pixabay/travelsuisse

I koliko god to delovalo neobično, u Huru se mogu videti neke jedinstvene atrakcije. Jedna od njih je čuvena skulptura „Vanzemaljci“. Autor ove skulpture, švajcarski umetnik H.R. Giger, rodom je iz ovog grada, a inspiraciju za svoje delo našao je u holivudskom blokbasteru iz 1979. godine.

Neverovatno je i da u tako malom gradu postoje dva umetnička muzeja, dve lokacije za koncerte i čak šest umetničkih galerija. Uz sve to, Hur se može pohvaliti i mnogim buticima i robnim kućama sa brendiranim radnjama, ali i odličnim ugostiteljskim objektima i poslastičarnicama.

Hur, Švajcarska, Alpi Foto: Pixabay/nitli

Srednjevekovni mitovi u gradu bez automobila

Budući da se njegova starost procenjuje na oko 5.000 godina, Hur se smatra najstarijim gradom u celoj Švajcarskoj.

U doba rimske vladavine, Hur je bio centar provincije Retia. Danas se na području starog grada mogu videti ruševine iz tog perioda, koje uključuju i ostatke stanice za putnike toga doba.

Hur, Švajcarska, Alpi Foto: Pixabay/marcelkessler

Jedinstvena bronzana maketa istorijskog centra Hura u razmeri 1:500 nalazi se u centru i namenjena je slepim i slabovidim ljudima, kako bi imale bolji osećaj o prostoru starog gradskog jezgra. Natpisi su ispisani Brajevom azbukom i latiničnim pismom.

Zdanje poznato kao Medveđa rupa posebno privlači pažnju. Na pet minuta lagane šetnje od centra nalazi se zdanje Barenloch koga čine dva unutrašnja dvorišta, prenosi "Euronews". Zanimljiva srednjevekovna legenda vezuje se za ovo zdanje. Prema njoj, tu su držani medvedi koji su korišćeni za mamljenje drugih pripadnika ove vrste.

I zimi i leti interesantan

Ovaj alpski grad vredi posetiti u svako doba godine. U toku zime, posetioci ali i meštani mogu da uživaju u skijanju, alpinizmu i vožnji snouborda. Tokom proleća i leta su atraktivni biciklizam, planinarenje i druge sportske aktivnosti, ali i šetnja i uživanje u lepotama alpskih livada koje se nalaze na padinama u okolini grada.

I ljubitelji ića i pića ovde mogu posebno da uživaju. Zahvaljujući povoljnim uslovima, kako klimatskim, tako i geološkim, Hur i dolina reke Rajne generalno, smatraju se odličnim lokacijama za uzgoj vinove loze. Posetiocima je na raspolaganju i 27 kilometara duga pešačka staza, koja ih vodi do mnogih vinograda, vinskih podruma i restorana.

Vrhunski izbor za ljubitelje gurmanluka

Pored toga što se Hur može pohvaliti najvećim izborom vina u celom regionu, u tom gradau se nalaze i neki od najboljih švajcarskih restorana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pavke🇷🇸

    30. oktobar 2022. | 13:34

    Imamo mi istoriju veću nego Swjcarci . Bolje o tome da nam pišete ! Hvala

    Podelite komentar

  • da li se

    30. oktobar 2022. | 13:47

    svetac izgovara seint ili sent ?

    Podelite komentar