• 0
 ≫ 

Mađarski grad u kome se upoznaje srpska istorija

 ≫ 

Osim upoznavanja grada i njegove arhitekture, posebnu pažnju treba posvetiti i značaju najpoznatijih Srba u Sentandreji

  • 0
Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Mada i u mađarskoj prestonici postoje brojne znamenitosti koje treba obići, u blizini grada je još jedna, izuzetno značajna za Srbe. Udaljena oko 20 kilometara od Budimpešte, Sentandreja je tokom 17. veka bila središte srpske zajednice u toj zemlji.

Grad je poznat po baroknoj arhitekturi i uskim kaldrmisanim ulicama, ali i pitoresnim radnjicama i muzejima.

Smatra se da je nekada tipično ugarsko mesto počelo da se značajnije razvija tek dolaskom srpskog življa, u toku Velike seobe krajem 17. veka.

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Izvor na kome se odmarao srpski patrijarh

U Sentandreji se više nego igde može upoznati srpska istorija, ma kako to neobično zvučalo, budući da je reč o jednom od gradova na tlu današnje Mađarske. Iako je zabeleženo da je čak oko 8.000 srpski porodica spas potražilo u njemu tokom seobe, srpski živalj u Sentandreji danas je mnogo manji i iznosi svega oko 90 stanovnika.

Izvor koji nosi naziv Stara voda nalazi se u blizini grada, a specifičan je po predanju koje ga prati. Navodi se da je upravo na tom izvoru imao običaj da se odmara niko drugi do srpski patrijarh Arsenije Treći Čarnojević, koji je i poveo narod u seobu.

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Poznati Srbi u Sentandreji

Osim upoznavanja grada i njegove arhitekture, posebnu pažnju treba posvetiti i značaju najpoznatijih Srba u Sentandreji. Jedan od njih bio je i Jakov Jaša Ignjatović, rođen u ovom gradu.

Ono po čemu se danas mogu prepoznati kuće koje su pripadale srpskom stanovništvu ili mu i dalje pripadaju, privlači posebnu pažnju naših turista. Na fasadama tih kuća mogu se videti prikazi svetaca. Najčešće je na fasadi prikazan Sveti Nikola.

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

U ovom danas mađarskom gradu postoji i spomenik posvećen Jaši Tomiću, ali i Krst cara Lazara, kao i istoimeni trg. Krajem 18. veka je podignut krst u slavu srpskog cara, u spomen na značajan događaj koji se baš tu odigrao. Srpski narod je sa sobom tokom seobe poneo i mošti cara Lazara. Stigavši u Sentandreju, oni su baš na mestu na kome se danas nalaze Trg cara Lazara i krst njemu posvećen, izgradili kapelu i u njoj čuvali mošti, sve dok nisu prenete u fruškogorski manastir Vrdnik.

I Vuk Stefanović Karadžić je svojim boravkom u ovom gradu zavredeo da danas u Sentandreji postoji i trg njemu posvećen, ali i spomen-ploča.

Znamenitosti Sentandreje

Bogorodičina crkva, poznata i kao Saborna i Uspenjska, karakteristična po baroknom stilu arhitekture, važi za jednu od najlepših, ali i najznačajnijih za Srbe. U blizini porte nalaze se grobovi znamenitih ljudi, ali i onih koji su svojim prilozima pomogli izgradnju svetinje.

Jakov Ignjatović, Srpska književnost, Sentandreja Rodna kuća Jakova Ignjatovića u Sentandreji. Foto: Wikimedia Commons/Csanády

U Sentandreji postoji i Muzej Srpske pravoslavne crkve, koji u okviru stalne postavke posetiocima nudi priliku da se bolje upoznaju sa istorijom srpske zajednice na tlu tog grada.

Preobraženska crkva je još jedna od značajnih gradskih građevina. Tim pre što je upravo to praznik koji se smatra gradskom slavom. Blagoveštenska crkva smeštena je na centralnom gradskom trgu, a tu je i zgrada u kojoj je početkom 19. veka postojala prva srpska učiteljska škola.

Jedan od simbola Sentandreje je i Trgovački most, podignut zaslugom tamošnjih Srba.

Muzej marcipana „Szamos“ predstavlja jednu od turističkih atrakcija. U njemu se, pored ostalog, mogu videti i svojevrsna umetnička dela, u vidu skulptura, koje su izrađene od ovog čuvenog slatkiša. Ne treba propustiti ni uživanje u nekoj od lokalnih poslastičarnica, a smatra se da je jedan od obaveznih suvenira koji treba poneti iz ovog grada upravo slatkiš od marcipana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja