• 4
 ≫ 

LGBT putnici se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima na putovanjima

 ≫ 

Platforma Booking.com sprovela je zanimljivo istraživanje

  • 4

Poznati sajt za rezervaciju smeštaja širom sveta sproveo je zanimljivo istraživanje, u kome je učestvovalo više od 5.500 pripadnika LGBT populacije širom sveta.

Učesnici istraživanja bili su pozvani da iznesu svoje iskustvo u vezi sa putovanjima i izazovima sa kojima se tom prilikom susreću.

LGBT

Foto: Pixabay/alllessandro_

Diskriminacija LGBT putnika

Čak 100 odsto anketiranih iz Indije, 97 odsto iz Danske i 93 odsto iz Meksika, te 72 odsto njih iz SAD-a navelo je da se ljudi ponašaju neprijateljski prema njima u javnosti dok putuju u druge zemlje. Oko 28 odsto anketiranih navelo je negativne interakcije na destinacijama.

Posebno među američkim putnicima je primetno iskustvo diskriminacije tokom putovanja. Kao najčešće navedeni oblik diskriminacije pominje se stereotip, što je navelo 30 odsto ispitanika. Takođe, još 19 odsto učesnika ovog istraživanja navelo je da su im se drugi putnici smejali i verbalno ih zlostavljali, dok je još 19 odsto učesnika navelo da su to doživeli od lokalnog stanovništva.

Putovanja bi, u načelu trebalo da otvore nove vidike, te pruže iskustvo upoznavanja novih kultura i omoguće putnicima da se opuste i makar nakratko zaborave na svakodnevne obaveze. Ali ovakva vrsta negativnih iskustava, u velikoj meri može da promeni stav osobe prema putovanju, navodi „Travelpulse“.

LGBT

Foto: Pixabay/astrobobo

Kako pripadnost LGBT zajednici utiče na putovanje?

Čak 67 odsto pripadnika LGBT populacije iz Amerike navelo je da njihova deklarisanost ima uticaja na planiranje putovanja. Bezbednost i dobrobit je kao prioritet tokom planiranja putovanja označilo 65 odsto ispitanika. Njih 55 odsto znaju da pripadnost LGBT zajednici ima uticaja na to sa kim putuju, a 56 odsto ispitanika smatra da to utiče i na aktivnosti koje imaju za vreme putovanja, odnosno na iskustva koja tom prilikom doživljavaju.

Uz to, 48 odsto ispitanika iz SAD-a navodi da pripadnost LGBT zajednici ima uticaja na izbor destinacije, dok 67 odsto njih radije biraju destinaciju gde su pripadnici LGBT populacije dobrodošli.

LGBT

Foto: Pixabay/stocksnap

Svakako treba pomenuti i to da ispitanici nisu izdvojili samo negativna iskustva i diskriminaciju, te da je 93 odsto ispitanika iz SAD-a navelo da je većina iskustava koja su doživeli tokom putovanja zapravo pozitivna i prijatna, dok se 90 odsto ispitanika na globalnom nivou saglasilo sa tom konstatacijom.

Oko 63 odsto ispitanika iz Amerike navelo je da osećaju veću sigurnost zato što pripadaju LGBTzajednici, dok 88 odsto njih navode da imaju visok nivo samopouzdanja tokom putovanja.

LGBT

Foto: Pixabay/wokandapix

Šta žele LGBT putnici?

Platforma "Booking.com" tokom istraživanja nastojala je da sazna i šta je to što bi putnici koji su pripadnici LGBT zajednice želeli da dožive tokom putovanja.

Najupečatljiviji odgovor, koji je ujedno i najzastupljeniji, podrazumeva podršku LGBT zajednici na globalnom nivou. Pojedini ispitanici naveli su da bi bilo od koristi i da imaju vidljive resurse, koji će im biti od koristi tokom procesa planiranja putovanja.

Putnici iz SAD-a, njih oko 34 odsto navelo je da im je želja da se poveća količina informacija i njihova dostupnost, a što uključuje ne samo informacije o lokalnim zakonima na destinaciji i informacijama o pravilima ponašanja u nekoj zemlji, već i statistiku zločina iz mržnje i versku osetljivost.

Još oko 35 odsto anketiranih američkih putnika navelo je da žele veću prilagodljivost turističkih kompanija njihovim potrebama i interesovanjima, dok 39 odsto njih smatra da bi trebalo da postoje filteri u pretrazi koji su usmereni na LGBT specifična iskustva i smeštaj na lokacijama dostupnim na sajtu.

Iako se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima, nema spora da pripadnici LGBT zajednice danas imaju mnogo više mogućnosti da pronađu destinacije. U načelu, putnici imaju želju da im budu dostupne destinacije na kojima su dobrodošli i na kojima će imati prijatna iskustva, kao i vidljiv LGBT-prijateljski smeštaj i turističke kompanije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Febo

    2. novembar 2022. | 21:08

    Pa kad budete shvatili da obican narod nece nikad da prihvati Ono sto vi veoma agresivno naturate kao da je to OK. Bice bolje I vama I nama

    Podelite komentar

  • Goran

    2. novembar 2022. | 21:13

    A otkud neko zna da je neko gej ukoliko taj neko to javno ne promovise

    Podelite komentar

  • Kiza

    2. novembar 2022. | 21:02

    Ma nemoj? Bas sam se nasekirao

    Podelite komentar