• 2

Sveti Stefan na Zapadnoj Moravi: Veličanstveni meandri koji oduzimaju dah

Na jednoj od najdužih reka u našoj zemlji napravljeno je više veštačkih jezera, od kojih su jezera Međuvršje i Ovčarsko-kablarsko jezero posebno pogodna za ribolov

  • 2
Zapadna Morava Foto: Ivan Strahinić

Kroz centralni deo Srbije, koji je po mnogima ujedno i geografski najlepši deo naše zemlje, teče Zapadna Morava, reka u koju se uliva 85 pritoka.

Nastaje u polju Tašti i mereno od izvora Golijske Moravice dugačka je 308 kilometara, dok je dužina same Zapadne Morave 100 kilometara manja.

U zapadnom delu Srbije rečni tok probija živopisne masive Ovčara i Kablara, planina koje grade Ovčarsko-kablarsku klisuru, stvarajući veličanstvene meandre u obliku slova “S” koji lepotom oduzimaju dah.

Kad posetite Ovčarsko-kablarsku klisuru i Specijalni rezervat prirode “Uvac”, teško je odlučiti gde su meandri upečatljiviji i lepši.

Gledajući fotografije nastale u delu Srbije koji je zbog velikog broja manastira često opisivan kao “Srpska Sveta gora”, mnogi imaju utisak da gledaju pejzaže nastale na Bledu ili Svetom Stefanu, a ne na reci u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • jaaa

    2. novembar 2022. | 18:34

    Haha ribolov dubina vode 1,5m,a dubina mulja 3,5m

    Podelite komentar

  • Andrija

    14. novembar 2022. | 07:44

    Da je lepo lepo je, manastiri, meandri, Ovcar i Kablar... Da je za ribolov, nije Kolicina vode je sa nekadasnjih 17 mio M3 spala na oko 5mio M3, Ogromna kolicina teskih metala(namenska MB), veliki broj nelegalnih vikendica, onemogucen pristup ribarskim stazama...

    Podelite komentar