• 0
 ≫ 

Bugarski grad na padinama Balkana vrlo je značajan i za srpsku istoriju

 ≫ 

Crkva Četrdeset mučenika, tvrđave Trapezica i Carevac, tek su neke od znamenitosti grada na reci Jantri

  • 0
Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/shannahan

Nekadašnji Trnovgrad, vremenom je postao poznat pod nazivom Trnovo. Razlog zbog koga je 1965. godine proglašen Velikim, vezan je za istorijske okolnosti, budući da je u pitanju grad koji je bio prestonica Drugog bugarskog carstva.

Dobro očuvano staro gradsko jezgro danas svedoči o bogatoj istoriji Trnova, kako se ipak često naziva u lokalnom govoru.

Za srpsku istoriju je Veliko Trnovo izuzetno značajno, uzevši u obzir da je u njemu preminuo prvi srpki arhiepiskop Sava Nemanjić, 1236. godine.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/margo_vasi0

Srednjevekovni Grad careva

Smešten na padinama planine Balkan, poznatije kao Stara planina, u klisuri desne pritoke Dunava u Bugarskoj, reke Jantre, smestio se grad koji je u periodu srednjeg veka bio poznat kao Grad careva.

U periodu od 1185. do 1393. godine upravo je Veliko Trnovo smatrano prestonicom tadašnjeg, Drugog bugarskog carstva.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/BRAIN_PAIN

Izuzev dobro očuvanog starog jezgra grada, Veliko Trnovo se može pohvaliti i okolinom, koju krasi čak 37 manastira. Kako je za RTS izjavio 2018. godine tadašnji gradonačelnig Velikog Trnova, grad je baš iz tog razloga poznat i kao bugarska Sveta Gora.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/ArvidO

Crkva Četrdeset mučenika, tvrđave Trapezica i Carevac, tek su neke od znamenitosti grada na reci Jantri. Ništa manje nije zanimljiva ni šetnja starim gradom, gde se posetiocima nudi mogućnost da se upoznaju sa balkanskim stilom arhitekture, koji dominira tim delom Velikog Trnova.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/ArvidO

Svakako ne bi trebalo propustiti ni posetu crkvi posvećenoj Dimitriju Solunskom, manastir Preobraženja Gospodnjeg i novi muzej, u kome se posetiocima nudi mogućnost da se bolje upoznaju ne samo sa bogatom istorijom ovog grada, već i sa brojnim istorijski značajnim ličnostima iz perioda Drugog bugarskog carstva, čije su skulpture u ovom muzeju izrađene u prirodnoj veličini.

Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/ArvidO

Doček srpskog arhiepiskopa uz počasti

Nakon putovanja u Konstantinopolj, današnji Istanbul, srpski arhiepiskop Sava Nemanjić posećuje i Veliko Trnovo. Nažalost, tamo je i proveo poslednje trenutke ovozemaljskog života.

Uz najviše počasti je sahranjen u crkvi posvećenoj Četrdeset mučenika.

Iako je bugarski car bio tast Savinog brata Stefana, ipak se oglušio o njegove zahteve da mu dozvoli da prenese bratovljevo telo u Srbiju. Tek nakon što je bugarski car usnio arhiepiskopa Savu, koji mu je poručio da to treba da učini, njegove svete netruležne mošti prenete su u u manastir Mileševa, navodi „Wikipedia“.

Mnogi stanovnici Velikog Trnova, ali i Bugari iz drugih delova zemlje, dolazili su na poklonjenje moštima srpskog Svetitelja, koji im je pomagao u tim teškim trenucima.

Zanimljivo je pomenuti da je jedan od partnerskih gradova Velikog Trnova i Niš.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja