• 1
 ≫ 

Trudom jednog čoveka nastalo je poznato izletište nadomak Mrkonjić Grada

 ≫ 

Ne samo da posetioci Eko zone „Zelenkovac“ mogu da uživaju u šetnji kroz gotovo netaknutu prirodu, već imaju mogućnost i da borave u brvnarama i napune baterije na svežem vazduhu

  • 1
Zelenkovac, Republika Srpska, BiH Foto: Shutterstock

Okruženo sa čak pet planina, gradsko naselje u Republici Srpskoj, nosi naziv u spomen na srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Mrkonjić Grad okružuju planine Ovčara, Durmitor, Lisina, Manjača i Čemernica, dok se na području ovog gradskog naselja nalaze i brojni vodotokovi.

Predeo koji opčinjava na prvi pogled svakoga ko ga poseti upotpunjen je i planinskim izletištem, koje je proglašeno ekološkom zonom pre dvadeset godina.

Zelenkovac, Republika Srpska, BiH Foto: Shutterstock

Idealno za ljubitelje prirode

Ne samo da posetioci Eko zone „Zelenkovac“ mogu da uživaju u šetnji kroz gotovo netaknutu prirodu, već imaju mogućnost i da borave u brvnarama, nastalim trudom jednog čoveka.

Slikar po vokaciji, Borislav Janković je zaslužan za to što je Zelenkovac prepoznat kao ekološko mesto. Zato i ne čudi što je nekadašnju vodenicu na potoku Zelenkovac, koji izvire na planini Lisine, davnih dana odlučio da preuredi za galeriju, navodi „Balkantravel“.

Zelenkovac, Republika Srpska, BiH Foto: Shutterstock

Tako je sve počelo...

A onda je Boro Zelenkovac, kako je poznat, učinio sve što je do njega da Zelenkovac postane to što jeste danas. I uspeo je, jer ovde zaista uživaju pravi ljubitelji prirode.

Odmor u prirodi, rekreacija i aktivnosti

Ne samo da se u Eko zoni „Zelenkovac“ organizuju zanimljivi događaji i manifestacije, već se tu danas nalaze i brojne brvnare. Neke su preuređene u smeštajne jedinice, a u nekima su i ugostiteljski objekti, u kojima se služe specijaliteti domaće kuhinje.

I sve je na Zelenkovcu podređeno prirodi i ljudima koji je cene.

Zelenkovac, Republika Srpska, BiH Foto: Shutterstock

Likovne kolonije i radionice, ali i međunarodni volonterski kamp i džez festival se tu organizuju. Posetiocima se, osim šetnji kroz šumu kojom je Zelenkovac okružen, nudi i mogućnost posete okolnim znamenitostima.

Jedno od njih je i selo Medna ili Medina, kako ga još nazivaju. Lako se može dogoditi da, kada krenete put ovog sela, u kome živi nešto manje od 800 stanovnika, pomislite da ste otkrili netaknuto parče raja. Ovo pitomo selo poznato je po Prepodobnim mučenicima medljanskim, čije su mošti otkrivene na području Medne i danas se čuvaju u crkvi posvećenoj prazniku Rođenja Presvete Bogorodice.

Nešto dalje od Zelenkovca nalaze se i ostaci nekadašnjih gradova Ključa i Jajca, kao i Plivsko jezero i jezero Balkana.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Goci

    7. novembar 2022. | 15:40

    Divno.Mi bosanci sad možemo da se vratimo u rodni kraj da uživamo u ljepotama koje čekaju nanas.

    Podelite komentar