• 1

"Via Ferata" na Mučnju: Šest iskusnih planinara u avanturi "gvozdenim putem"

Pratili smo uspon iskusnih planinara koji su zvanično otvorili "Via Feratu" na planini Mučanj

  • 1

Milica, Dragan, Toma, Andrej, Igor i Marijan, uputili su se iz Beograda na planinu Mučanj kod Ivanjice, kako bi, kao pravi ljubitelji adrenalina i izazova, veštim penjanjem uz grandiozne stene zvanično otvorili drugu "Via Feratu" u Srbiji.

Mučanj krasi kraški reljef i stene od kojih je sačinjen i vrh, a pogled koji nudi priroda na putu do polazne tačke je prava razglednica lepote zapadne Srbije.

Iskusni planinari, na čelu sa vodičem Tomislavom Topalovićem Tomom, ozbiljno su shvatili uspon koji je bio pred njima, te su odgovorno pripremili opremu za penjanje među kojom je sajla od 500 metara.

Oprema koja je neophodna za kretanje feratom podrazumeva tri dela i svaki od njih je neophodan za bezbedno kretanje. Ekipa od šest članova je standarde apsolutno ispoštovala, te su svi imali kacigu, ferata opremu i pojas koji su izrađeni po međunarodno važećim standardima.

Via Ferrata, Planina Mučanj, Ivanjica Dragan Jaćimović, Foto: Nikola Tomić

Sa kamerama smo pratili polazak planinara, pa smo već kroz šumu krenuli sa njima da polazne tačke. Put je bio pun izazova, pa i ponekog klizanja, jer novinarska ekipa nije imala pogodnu obuću koju iziskuje teren kroz šumu.

Nakon petnaestak minuta hoda uzbrdo, stigli smo do polazne tačke. Toma je, kao vodič i instruktor, prvi započeo uspon, a pre toga se obratio ostalim planinarima kako bi ih što bezbednije uveo put adrenalina i penjanja.

Najmlađi među njima, petnaestogodišnjak Marijan Stanković, hrabro je krenuo prvi, a odmah za njim su i ostali počeli da se penju.

Već na samom početku je bilo veoma uzbudljivo jer se moglo čuti upozorenje vodiča prisutnima da pada kamen. Iako su svi bili obezbeđeni kacigama, ovi momenti su uspeli da na tren zaustave dah planinara.

Nakon nekog vremena, nestali su nam sa vidika, te smo morali da se vratimo šumom i uputimo se ka vrhu, gde se nalazio cilj njihovog "gvozdenog puta".

Penjanje iskusnih planinara proteklo je bez poteškoća i trajalo je oko dva sata. Vremenski uslovi su bili idealni za ovu priliku, iako je nama koji smo ih čekali na Vidikovcu bilo prilično hladno jer je vetar "divljao" na vrhu planine.

Via Ferrata, Planina Mučanj, Ivanjica Tomislav Topalović, Foto: Nikola Tomić

Prepuni utisaka i emocija, šestoro najhrabrijih planinara ponosno su osvojili Mučanj i ispunili cilj koji je bio pred njima, što im daje motiv za neke nove vrhove.

Dragan Jaćimović, član ekipe i prvi Srbin koji se popeo na Mont Everest, ovu avanturu je lako prešao, a njegova partnerka Milica, koja je nakon devet godina ponovo prihvatila izazov kakav je ferata, na cilju mu je uskočila u zagrljaj, te su zajedno podelili trenutke još jedne pobede. 

Vodič Toma zajedno sa direktorom Turističke organizacije Ivanjice, Jankom Grbićem, postavio je tablu na kojoj je obeležje uspeha šestoro planinara.

Prepuni utisaka, planinari su neko vreme proveli na vidikovcu, a zatim se spustili do obližnjeg hotela kako bi uz večeru podelili utiske i emocije.

Avantura gvozdenim putem na Mučnju je sada i zvanično otvorena, a opština Ivanjica je bogatija za još jednu turističku atrakciju koja će rado ugostiti sve zainteresovane planinare.

Ekipa portala Telegraf.rs zabeležila je "Via feratu Mučanj", a snimak pogledajte na početku teksta.

Video: Kancelariju zamenio životom podno Magliča: Miloš pravi nesvakidašnji kamp, ima pomoć iz celog sveta

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Shadow

    9. novembar 2022. | 00:39

    Драган Јаћимовић није први човек који се попео на Монт Еверест већ председник планинарског савеза Србије Исо Планић 2005. Ако погледате три различита видео записа где Јаћимовић прича о Евересту а знате и мало о врховима у Хомалајима јасно је да се није попео, такође му се успон не признаје зато што нема видео клип а ни слику са врха. Долорес Ал Шалах се такође није попела на Монт Еверест зато што је она обична старлета и на Авалу јој је тешко да се попне. Наводна њена слика са врха је у ствари слика шерпаса који је носио њен скафандер, и стварно ми није јасно зашто је Рајбловићка једина алпинисткиња из Србије која се попела на Монт Еверест до сада ушла у причу са Долорес и учланила је у свој клуб. Нажалост на страници ПСС стоји као званичан и прознат податак да су се Јаћимовић и Долорес попели на Монт Еверест а то није тачно.

    Podelite komentar