• 2
 ≫ 

Najduža istražena pećina u Srbiji krije zanimljivu legendu o skrivenom blagu

 ≫ 

Pećinski nakin bele boje posebna je priča i ono što Rajkovu pećinu čini neobičnom i prepoznatljivom

  • 2
Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Putem koji vodi pored Malog Peka, reke na području istočne Srbije stiže se i do Rajkove pećine, udaljene tek koji kilometar od Majdanpeka.

Smatra se za najznačajniju pećinu u tom delu naše zemlje. Osim po legendi o skrivenom blagu, koja je prati, Rajkova pećina je poznata i po bogatom pećinskom nakitu u beloj boji.

Ovaj Spomenik prirode deo je Geoparka „Đerdap“, prvog takve vrste u Srbiji. Počev od 1975. godine je otvorena za turističke posete, a danas u njoj postoji i kružna staza, dužine oko 1,4 kilometara.

Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Legenda o skrivenom blagu

U vreme turske vladavine ovim prostorima živeo je i izvesni Rajko. Iako ga prati i epitet vojvoda, on je zapravo držao mehanu i smatra se da je živeo tokom 19. veka.

Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Budući da je on baš zaslužan za naziv ove pećine, jasno je da Rajko nije bio samo vlasnik mehane. On je zapravo danju ugošćavao, a noću radio nešto sasvim drugo – pljačkao putnike turskih karavana.

I legenda, kao legenda, ne može da prođe bez plena. Tako se veruje da je baš u ovoj pećini Rajko skrivao sve što bi pokrao od putnika.

Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Najduža istražena pećina u Srbiji

Zahvaljujući na prvom mestu delanju Rajkove reke, inače ponornice, koja i protiče kroz ovu pećinu, došlo je do stvaranja tako bogatog pećinskog nakita, karakterističnog po beloj boji.

Uzevši u obzir da je do sada, zaslugom najpre Jovana Cvijića, a zatim i dr Radenka Lazarevića, koji je vodio drugo istraživanje, otkriveno toliko prirodno bogatstvo, smatra se da je Rajkova pećina najduža pećina u Srbiji, navodi „Jpserbiatravel“. Do sada je istraženo 2.304 metara pećinskih kanala.

Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Tome treba dodati i podatak da se u njoj nalaze dva horizonta, hidrološki, koji je aktivan i niži, odnosno suvi horizont, koji je viši, što je svrstava u red najinteresantnijih u našoj zemlji.

Pećinski nakin bele boje posebna je priča i ono što Rajkovu pećinu čini neobičnom i prepoznatljivom.

Rajkova pećina Majdanpek Foto: Ivan Strahinić

Zahvaljujući kristalnom kalcitu i delovanju prirode, može se pohvaliti nekim, posve neobičnim ukrasima. Neki od njih podsećaju na razne prizore, pa ne čudi što su i dobili nazive „Panj sa gljivama“, „Puž“ i „Egipatska boginja“, što su figure koje važe za najpoznatije u ovoj pećini.

Iako je cela pećina zanimljiva, posetiocima je najneobičniji prolazak kroz „Ježevu dvoranu“. Na tavanici te dvorane mogu se videti brojne cevćice od kalcita, na hiljade njih. U kombinaciji sa hukom Rajkove reke, daju posve neobičan i jedinstven doživljaj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bojan

    15. novembar 2022. | 08:44

    Najduže istražena pećina u Srbiji je Lazareva pećina kod Zlota. Do sada su speleolozi istražili 17,021 km.

    Podelite komentar

  • Синиша

    13. novembar 2022. | 17:09

    Био сал летос у њој, стварно је лепа. Међутим, Лазарева пећина код Злота, близу Бора, је истражена 17 км, па је тиме нај дужа истреажена пећина! Могуће је и да се спајају тамо негде, пошто су близу....

    Podelite komentar