• 3

Ovde se leče i telo i duša: Banja smeštena između dve planine jedinstvena je u Srbiji

Još u doba kada su Rimljani vladali tim područjem, znalo se za lekovitost voda Ovčar banje, čija je temperatura između 35 i 38 stepeni Celzijusove skale

  • 3
Ovčar Banja, Srušeni most

Foto: Nikola Tomić

Okružena planinama Ovčar i Kablar, na oko 20 kilometara od Čačka nalazi se Srpska Sveta Gora.

Osobenost tog dela naše zemlje nije oličena samo u Ovčar banji i njenim lekovitim, termo-mineralnim vodama, već i u činjenici da se deset srpskih srednjevekovnih manastira nalaze sa jedne i sa druge strane reke.

Upravo to je ono što Ovčar banji daje dozu neobičnosti i čini je jedinstvenom. A ako se tome doda i podatak o području koje je okružuje, a koje uz pomenute planine, čine i jezera, reka i bogato zelenilo, jasno je zbog čega je jedinstvena.

ovcar banja

Ivan Ivanovic

Mnogi osvajači su znali za njenu lekovitost

Još u doba kada su Rimljani vladali tim područjem, znalo se za lekovitost voda Ovčar banje, čija je temperatura između 35 i 38 stepeni Celzijusove skale. Bogate su najpre najtrijumom i kalcijumom, ali i mnogim drugim elementima, poput broma, mangana, joda i kalijuma, recimo. Izuzev terapije kupanjem u bazenima, napunjenim banjskom vodom, u svrhe terapija koriste se i oblozi.Postoje indicije da su vode ove banje korišćene i u periodu Srednjeg veka, ali i u vreme turske vladavine za lečenje i oporavak.

Ipak, Ovčar banja je zvanično taj statust stekla tek nedavno, 29. decembra 2011. godine, navodi „Turizamcacak“.

Termomineralna voda  Ovčar banja

Foto: Rina

Mesto za lečenje duše i tela

Ne samo da se, zahvaljujući delovanju termo-mineralnih voda, ovde mogu oporaviti ljudi koji pate od degenerativnih i reumatskih oboljenja, te kožnih i nakon sportskih povreda, već mogu okrepiti i svoju dušu posetom manastirima.

Manastir Vavedenje kod Čačka, Ovčarsko-kablarska klisura, Srpska Sveta Gora

Manastir Vavedenje / Foto: Wikipedia/Manedj

Pored toga, mogu uživati u rekreativnim aktivnostima u prirodi, ali i u gastronomskoj ponudi, oličenoj u jelima nacionalne kuhinje, pripremljenim od domaćih namirnica.

Šetnja dobro obeleženim stazama kroz prirodu vodi do brojnih manastira Ovčarsko-kablarske klisure, poznate i kao Srpska Sveta Gora. Ljubitelji sportskog ribolova takođe mogu ovde da uživaju, budući da postoje i uređene ribolovne staze.

Poseta vidikovcu na planini Kablar, sa koga se pruža gotovo nestvaran pogled na meandre Zapadne Morave, jedna je od atrakcija ovog kraja koju obično ne propuštaju posetioci Ovčar banje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ivan

    28. novembar 2022. | 16:14

    Nema 20,vec nekih 15-ak km od Cacka.Stize za za 15 minuta.

    Podelite komentar

  • Mara

    28. novembar 2022. | 13:01

    Posebno atraktivni viseći mostovi

    Podelite komentar