• 0

Prva hrvatska banja u kojoj se primenjuje talasoterapija danas je mondensko letovalište

Svako ko je jednom posetio Opatiju, sigurno zna koliko blagodeti ona nudi svakome, bez obzira da li boluje od nečega ili ne i sasvim svejedno da li je posećuje leti ili tokom drugih godišnjih doba

  • 0
Opatija

Foto: Shutterstock

Podno najviše planine na području Istre, čiji se najviši vrh nalazi na 1.396 metara nadmorske visine, ušuškala se Opatija.

Nekada poznata banja Abacija upravo je zbog blizine planine Učka poznata po izuzetnim klimatskim uslovima. Odlično očuvana arhitektura, bogata gastronomska ponuda, kvalitetni hoteli mahom više kategorizacije i obilje zelenila, ono su što je mnogima prva asocijacija na ovu hrvatsku vazdušnu banju.

Upravo zahvaljujući odličnoj pozicioniranosti, praktično između mora i planine, Opatija je idealna za posetu u gotovo svakom periodu godine.

Grad se nalazi na samoj obali Kvarnerskog zaliva

Opatija / pixabay.com

Thalassoterapija u Opatiji

Zvanično prva zdravstvena institucija na tlu Hrvatske, koja je fokus rehabilitacije srčanih bolesnika stavila na moderne tendencije u pristupu lečenju bila je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma, koja je počela sa radom, sada već davne 1957. godine u Opatiji.

Inicijativu za otvaranje jedne bolnice, koja će imati drugačiji pristup u rehabilitaciji obolelih potekla je od doktora po imenu Čedomir Plavšić, navodi „Thalassotherapia-opatia“.

Rijeka, Opatija, Hrvatska, more

Foto: Pixabay

U to vreme je bila uobičajena praksa da osobe koje boluju od srca, odnosno koje su preživele srčani udar, jednostavno miruju i to čak tri meseca. Vrlo malo su se kretali u tom periodu. Međutim, zahvaljujući otvaranju ove bolnice, počelo se sa primenom potpuno drugačijeg koncepta lečenja, koji je primarno bio utemeljen na aktivnom oporavku pacijenata.

Ipak, nije sve bilo tako jednostavno, budući da nije postojala sagalsnost stručnjaka oko toga da li je taj pristup dobar ili ne. A zatim se sve promenilo u poslednjoj deceniji prošlog veka. U današnje vreme je sve zastupljeniji upravo takav tip rehabilitacije.

Hrvatska banja za dušu

Svako ko je jednom posetio Opatiju, sigurno zna koliko blagodeti ona nudi svakome, bez obzira da li boluje od nečega ili ne i sasvim svejedno da li je posećuje leti ili tokom drugih godišnjih doba.

Sve u Opatiji je podređeno turistima i njihovom uživanju. Dovoljno je samo prošetati uz more i udisati sa jedne strane svež morski, a sa druge strane svež planinski vazduh.

 

Rijeka, Opatija, Hrvatska, more

Foto: Pixabay

Nije bez razloga Opatija nazivana i jadranskom Nicom. Mondensko letovalište poznato po odličnim hotelima i restoranima, te brojnim parkovima, samo su neke od njenih osobenosti.

Upravo zbog klimatskih karakteristika, Opatija važi za vazdušnu banju. U njoj se posebno preporučuje boravak osobama koje imaju problema sa plućima.

Iako je kao klimatsko lečilište okarakterisana davne 1889. godine, Opatija je danas mnogo poznatija kao prestižno letovalište na Jadranu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja