• 0
 ≫ 

5 trendova koji će putovanja tokom 2023. godine učiniti još boljim

 ≫ 

Može se zaključiti da je pandemija imala uticaja na definisanje drugačijih prioriteta. Barem tako izgleda na osnovu mišljenja više od 24.000 učesnika ovog istraživanja

  • 0
putovanja

Shutterstock

Neočekivano brzo se industrija putovanja oporavlja nakon pandemije, kada su na snazi bila mnoga ograničenja, koja su i te kako ometala putnike širom sveta.

Ipak, ima mnogo promena i novih trendova među putnicima, što donekle pruža drugačiji pogled na putovanja.

Na osnovu rezultata ankete koju je sprovela čuvena platforma za iznajmljivanje smeštaja „Booking“, izdvojilo se pet trendova, koji se odnose na buduća putovanja, prenosi „Traveloffpath“. Može se zaključiti da je pandemija imala uticaja na definisanje drugačijih prioriteta. Barem tako izgleda na osnovu mišljenja više od 24.000 učesnika ovog istraživanja.

Putovanja, odmor

Foto: Shutterstock

1. Bez mobilnih uređaja

Ne može se reći da je iznenađenje želja anketiranih da se tokom putovanja odvoje od svojih mobilnih telefona i drugih uređaja, kako bi mogli da uživaju u prirodi i upoznavanju izabrane destinacije svim čulima.

Gotovo 60% anketiranih jednostavno žele da tokom putovanja isključe svoje mobilne telefone. Sličan broj njih navode da imaju želju da se bolje upoznaju sa veštinama preživljavanja u prirodi.

Reklo bi se da će kampovanje tek doživeti ekspanziju, kao i eko turizam i luksuzna varijanta kampovanja, čuveni glamping.

putovanja, putovanje, porodična putovanja

Foto: Pixabay/stocksnap

2. Upoznavanje novih kultura

Skoro tri četvrtine anketiranih putnika iz Amerike navode da su zainteresovani tokom budućih putovanja da bolje upoznaju ljude na destinaciji koju posećuju i njihovu kulturu.

Sve je više onih koji imaju želju da „iskoče“ iz zone udobnosti tokom putovanja i iskuse nešto novo. A šta je bolje o dupoznavanja novih kultura, jezika i gastronomskih specijaliteta?

Prema rezultatima ovog istraživanja, čini se da će naredna godina biti više usmerena na istraživanje neobičnih destinacija u svetu i onih koje važe za potcenjene u turističkom smislu.

Porodica, putovanja

Foto: Pixabay/chillla70

3. Povratak u detinjstvo

Budući da je gotovo 90 odsto ispitanika navelo da imaju želju da naredne godine posete destinacije koje su posećivali u detinjstvu i to sa članovima uže i šire porodice, ovo će biti najzastupljeniji trend dogodine u industriji putovanja.

Sasvim je jasno da je prethodni period uticao na mnoge ispitanike, budući da su očigledno shvatili važnost druženja sa porodicom.

Masaža, spa centar

Foto: Shutterstock

4. Velnes putovanja

Ekspanzija ove vrste turizma dovela je do toga da je oko polovine učesnika istraživanja navelo da svoja buduća putovanja žele da usmere na svesnost i meditaciju, dok je druga polovina ispitanika navela da će težiti poboljšanju zdravlja i duhovnosti tokom putovanja.

Odmori koji obnavljaju um i telo, a posebno duh i dalje ostaju u trendu za putovanja tokom 2023. Upravo su velnes putovanja ta koja putnicima pružaju priliku da se sa odmora vrate osveženi i zaista odmorni, za razliku od klasičnih putovanja.

top destinacije

Foto: Pixabay

 

5. Posete sanjanim destinacijama

I na kraju, još jedan uticaj prethodnog perioda se ogleda u tome da je skoro polovina učesnika istraživanja navela da će se potruditi da ostvare svoje snove i posete destinacije, za kojima su čeznuli, jer su shvatili da je život suviše kratak da bi tu želju odgađali za kasnije.

Gotovo polovina ispitanika je priznala da će potrošiti, ako treba i više novca, kako bi zaista uživali na putovanju i imali iskustvo vredno uloženog novca. Ali su ipak svesni da je potrebno dobro isplanirati putovanje, te da će se potruditi da bukiraju finansijski najisplativiju ponudu, kako bi dobili što više za uloženi novac. Veći deo ispitanika naveo je da je budžet za putovanja i te kako bitan.

Video: Ovako izgleda pogled na najmoćnije vodopade na svetu: Duga iznad oblaka, a vi na sedmom nebu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja