• 3

U rodnom gradu Stevana Sremca rođen je i pisac teksta srpske nacionalne himne

Ne treba zaboraviti da je ovo pitomo banatsko naselje iznedrilo i mnoge druge ljude koji su ostavili značajan trag u srpskoj istoriji

  • 3
Stevan Sremac Stevan Sremac / Foto: Wikipedia/Кликери

Prvo zvanično pominjanje ovog gradskog naselja, koje je danas deo Severnobanatskog okruga zabeleženo je u prvim decenijama 13. veka. Zato se Senta smatra jednim od najstarijih naseljenih mesta u tom delu naše zemlje.

Početkom 16. veka stiče status slobodnog kraljevskog grada.

Senta i područje oko nje bilo je poprište vrlo značajne bitke, za vreme trajanja Velikog turskog rata, krajem 17. veka. Upravo ta bitka je značajna, jer je vojska princa Eugena Savojskog izvojevala pobedu. Danas se u kuli „Vidikovac“ u Senti zainteresovanima nudi mogućnost da na maketi vide kako je zaista ta bitka tekla, navodi „Wikipedia“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Turistička organizacija Senta (@turistickaorganizacijasenta)

Značajni kulturni spomenici

Iako zauzima površinu nešto manju od 200 kvadratnih kilometara i u njoj živi oko 19.000 ljudi, Senta se može pohvaliti velikim brojem građevina koje su okarakterisane kao Spomenici kulture.

Izuzev rodne kuće čuvenog srpskog pisca, Stevana Sremca, koja je na Listu spomenika kulture uvrštena 2005. godine, tu je i zgrada Plebanije. U zdanju izgrađenom početkom 20. veka danas funkcioniše Muzej Sente.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Turistička organizacija Senta (@turistickaorganizacijasenta)

Po nacrtu mađarskog arhitekte Bele Lajta u prvim godinama prošlog veka izgrađena je Slavnića kuća. Poznata po brojnim motivima iz mađarske narodne tradicije, kuća koja se nalazi u broju 10 u Ađanskoj ulici bila je dom porodice krojača Krste Slavnića. Danas je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja i kao takva se nalazi pod zaštitom.

Isti arhitekta projektovao je i Vatrogasnu kasarnu u ovom naselju. Prepoznatljiva po stilu secesije u kome je građena, karakteristična je i po brojnim narodnim motivima, ali i zanatskim radovima koji se smatraju unikatnim.

U Senti se nalazi i pravoslavna crkva, posvećena Svetom arhanđelu Mihailu. Prvobitna svetinja izgrađena je polovinom 18. veka, ali je kasnije bila porušena. Obnova je usledila tokom prošloga veka. Karakteriše je klasicistički stil arhitekture i danas se nalazi na Listi spomenika kulture od velikog značaja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Turistička organizacija Senta (@turistickaorganizacijasenta)

Kuća u kojoj je rođen čuveni pisac

U Senti je 11. novembra 1855. godine rođen Stevan Sremac, poznati predstavnik srpskog književnog realizma. Neka od njegovih dela poput „Ivkove slave“, „Zone Zamfirove“ i „Pop Ćire i pop Spire“ važe za vanrevemenska i uvek aktuelna.

Sa željom da uspomena na jednog od najznačajnijih srpskih pisaca bude otrgnuta od zaborava, u njegovoj rodnoj Senti danas funkcioniše i Zavičajna fondacija „Stevan Sremac“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Turistička organizacija Senta (@turistickaorganizacijasenta)

Godinama već Senta je i domaćin sada već tradicionalne manifestacije nazvane „Sremčevi dani", koja se ove godine održava 12. novembra u lokalnom Domu kulture, navodi „Vojvodina.travel“.

Ne treba zaboraviti da je ovo pitomo banatsko naselje iznedrilo i mnoge druge ljude koji su ostavili značajan trag u srpskoj istoriji. Jedan od njih bio je i autor teksta srpske nacionalne himne, Jovan Đorđević.

Ne samo da je bio „duhovni pokrovitelj znamenitog srpskog pisca Stevana Sremca, navodi Petar Terzić na „Stevansremac.org“, već je ostao upamćen i kao osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Srpskoj Atini.

Video: Izgleda kao da je iz bajke i prikazuje svu snagu prirode: Da li je ovo najmagičnija šuma na svetu?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sale

    13. novembar 2022. | 06:42

    Jedna mala ispravka, Senta nije u Banatu, negu u Bačkoj, iako administrativno pripada severobanatskom okrugu. Inače sve pohvale za članak, vrlo interesantan i poučan.

    Podelite komentar

  • Senćanin

    12. novembar 2022. | 21:18

    Stigao sam do "banatsko" i prekinuo da čitam.

    Podelite komentar

  • Кокорин

    13. novembar 2022. | 00:35

    Како гласи текст српске химне?

    Podelite komentar