• 1

Milošev Do - dragulj Prijepolja: Život u harmoniji sa prirodom

Udaljen petnaestak kilometara od Prijepolja i pet više od Sjenice, rasut na planinskim obroncima, Milošev Do opstaje izolovan od civilizacije

  • 1
Milošev Do, Jadovnik, Prijepolje

Foto: Ivan Strahinić

U jugozapadnom delu Srbije, u dolini reke Mileševke, između Jadovnika i Zlatara nalazi se Milošev Do, selo koje čine tri zaseoka - Svičevići, Prisoje i Gvozd.

Udaljen petnaestak kilometara od Prijepolja i pet više od Sjenice, rasut na planinskim obroncima, Milošev Do opstaje izolovan od civilizacije, što u današnje vreme za njegove stanovnike može da bude i velika prednost, ali i težak krst - sve zavisi iz kog ugla posmatrate život i kakva očekivanja imate od crtice uklesane između godina na spomeniku.

Za nekoliko desetina meštana koji su odabrali Milošev Do kao svoju adresu do koje poštari retko stižu ta crtica ispunjena je apsolutnim suživotom sa prirodom.

Nekad je taj život harmoničan, nekad i te kako izazovan, ali uvek obojen opojnim mirisom slobode i cvrkutom ptica, u pejzažima čiju raznolikost diktira smena godišnjih doba.

U velikim gradovima ovakva lepota prisutna je tek u minijaturnim fragmentima koji nas, kad ih zapazimo, nateraju da osvestimo koliko nam zapravo nedostaju.

Tad osetimo potrebu da pobegnemo daleko od svega i svih, da udahnemo slobodu i lepotu koju nam priroda nesebično pruža, a koje smo se dobrovoljno odrekli.

Da nahranimo i oči i dušu.

Stanovnici Miloševog Dola o tome ne moraju da brinu - oni su uvek na izvorištu onog najlepšeg što život može da pruži.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mile

    12. novembar 2022. | 18:33

    Jos malo stizu rudnici

    Podelite komentar