• 1
 ≫ 

Najstarija fabrika mineralne vode u Srbiji nalazi se u gradu pod Bukuljom i Venčacem

 ≫ 

Nastao od nekadašnjih sela Bukovik i Vrbica, Aranđelovac je najverovatnije dobio naziv po crkvi posvećenoj Svetom arhanđelu Gavrilu, koju je podigao srpski knjaz Miloš Obrenović

  • 1
Bukovička banja, Aranđelovac SPA

Foto: Shutterstock

Pozicioniran podno planina Venčac i Bukulja, Aranđelovac je jedan od retkih gradova u našoj zemlji koji se može pohvaliti banjskim lečilištem, ušuškanim tik uz sam centar grada.

Bukovička banja jeste njegovo obeležje. A banjski park mnogima asocijacija na ovaj šumadijski grad. Tim pre što je od samog centra udaljen tek par minuta hoda.

Nastao od nekadašnjih sela Bukovik i Vrbica, Aranđelovac je najverovatnije dobio naziv po crkvi posvećenoj Svetom arhanđelu Gavrilu, koju je podigao srpski knjaz Miloš Obrenović.

Banjsko lečilište u gradu

Zbog bogatstva mineralne vode, ali i odlične pozicioniranosti, Bukovička banja je još u prvoj polovini 19. veka bila poznata.

- Bukovička banja je na sebe skrenula pažnju najpre bolesnika i turista, a potom i države, koja je tokom 19. i početkom 20. veka u nju uložila mnogo više nego i u jednu drugu banju u Srbiji - navedeno je na sajtu “Vidiarandjelovac.com”.

Aranđelovac, Bukovička banja, park

Foto: Shutterstock

Danas se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Bukovička banja”, pored ostalih, nude elektro i hidroterapija, kao i limfna drenaža, kineziterapija i mehanoterapija, navodi “Bukovičkabanja.co.rs”. Ovde spas mogu pronaći i mališani kod kojih je dijagnostikovan dijabetes, ali i pacijenti nakon sportskih povreda, te oboleli od šećerne bolesti.

Posebnu atrakciju čini blizina banjskog parka. Lepo uređene staze i svetne leje, obogaćene skulpturama sa čuvene manifestacije „Mermer i zvuci“, kojoj je Aranđelovac domaćin čine ga posebno atraktivnim.

Bukovička banja, Aranđelovac

Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

U parku Bukovičke banje može se videti i Paviljon „Knez Miloš“. Podignut na mestu najstarijeg banjskog izvora mineralne vode još u prvoj deceniji prošloga veka, sa pravom se smatra prvom fabrikom koja je korišćena za flaširanje banjske vode.

Već 15 godina za redom je Aranđelovac domaćin i Pozorišnog festivala. Na ovogodišnjem petodnevnom festivalu, koji je organizovao Centar za kulturu, predstava „Upotreba čoveka“, u saradnji Novog Tvrđava teatra, Novosadskog i Pozorišta iz Sarajeva, proglašena je najboljom, prenosi „Rtvsumadija“.

Zanimljivosti Aranđelovca

Izuzev Parka Bukoviške banje i samog lečilišta, turistima je posebno atraktivan hotel visoke kategorizacije u ovom gradu, poznat po akva parku.

Šetnja centrom grada i kafa u nekom od kafića u šetališnoj zoni predstavlja neizostavni deo posete gradu pod Bukuljom.

Za ljubitelje istorije tu je Narodni muzej Aranđelovac, a na samom ulasku u grad nalazi se i pećina Risovača, nadaleko poznata po otkriću brojnih životinjskih fosilnih ostataka.

Planina Bukulja, na kojoj se nalaze i dva jezera, opčiniće ljubitelje prirode i šetnje. Iz pravca parka Bukovičke banje se dobro obeleženim stazama može stići do njenog vrha.

Video: Kađenica podno Ovčara čuva veliku tajnu Drugog srpskog ustanka: Ovde je ugušeno 300 Srba

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sanja

    13. novembar 2022. | 18:56

    Moj Aranđelovac, najlepši na svetu.❤️

    Podelite komentar