• 1

Etno-park Sovljak je muzej stare Mačve: Prija duši svojom tišinom i pleni lepotom

Na život i običaje predaka podsećaju primerci odeće koja se pre više od jednog veka u različitim prilikama koristila na selu

  • 1
Etno park Sovljak Foto: TOO Bogatić

Pet kilometara od Bogatića, varošice koja je sediše istoimene opštine, u zagrljaju krošnje preko stotinu godina stare lipe, u Etno-parku "Sovljak" od zaborava je sačuvana prošlost stare Mačve.

U autentičnom kompleksu površine dva hektara očuvano je kompletno mačvansko dvorište sa okućnicom s kraja 19. veka koje je prepozntljivo iz dela Janka Veselinovića. Ovaj u Srbiji jedinstven etno-muzej pod otvorenim nebom poslednjih 50 godina je obavezna destinacija putnika namernika, a proglašen je za nematerijalno kulturno blago i kao takav na spisku je spomenika kulture pod zaštitom države.

Očuvana izvorna arhitektura Mačve

U dvorištu koje je, kao nekada, ograđeno tarabom i u koje se ulazi kroz drvenu kapiju, očuvano je desetak objekata stare arhitekture. U centralnom delu dominira kuća "osećanska", sa četiri odeljenja, dva ulaza i sunčanim satom.

Unutrašnjost kuće je uređena za život patrijarhalne seoska porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Miriše na prošla vremena svaki kutak i sve je kao nekada: ognjište, stari kreveti sa slamom prekriveni ćilimima, sa posteljinom ukrašenom vezom, stara peć, sinija, razboj na kojem se tkalo, dubak, kolevka, fenjer, drveni pribor za jelo i mnoštvo predmeta koji su se svakodnevno koristili u kući.

Na život i običaje predaka podsećaju primerci odeće koja se pre više od jednog veka u različitim prilikama koristila na selu.

U dvorištu su vajat, u kom su nekada živeli mladenci, ambar koji je služio da se sačuvaju ovas, raž i pšenica, poljska furuna u kojoj se jednom nedeljno pekao hleb, a u jesen sušile šljive i čardak na koji se penje merdevinama. U gornjem drvenom delu se skladištio kukuruz, a donji deo je zidan i služio je kao ostava. Fijaker, čeze, taljige i sanke danas su muzejski eksponati, a nekada su bili jedina prevozna sredstva.

U šupama se čuvaju i poljoprivredne alatke koje su se nekada koriste, kao i stara vršalica pšenice koja još uvek odoleva zubu vremena.

Inspiracija umetnicima i čuvarima tradicije

U Etno-parku je stalna postavka umetničkih dela istaknutih mačvanskih slikara, od rodonačelnika Mačvanske slikarske škole Milića od Mačve, Vite Jurišića, Dragića Sokića i Slobodana Berića, preko akademskih slikara Dragana Martinovića i Dragana Đuričića do plejade mladih mačvanskih akademskih i samoukih slikara.

Ovde poslednjih 25 godina inspiraciju pronalaze slikari iz Srbije, regiona, a od nedavno i iz inostranstva na Međunarodnoj likovnoj koloniji.

Jednom godišnje, početkom avgusta, predstavljaju se lepota i raskoš svadbenih običaja Mačve, u okviru turističke manifestacije "Hajdučko veče".

U svako doba godine ovaj muzej prošlosti prija duši svojom tišinom i pleni lepotom. U proleće kada ozeleni trava, u leto dok se celim selom širi opojni miris starih lipa, u jesen dok pod nogama šušti raznobojno lišće i zimi kada utone u bele snove.

Video: Lazar je odlučio da napusti grad i napravi najdivnije etno selo

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lenka

    15. novembar 2022. | 15:42

    U Macvi je strasno zaqusljivo, verovatno zboq toq sto je ravnicasti predeo, volim selo,volim prirodu ali u Micvu nikad vise.

    Podelite komentar