• 0

Veličanstveni pejzaži u zlatiborskom selu Stublo: Priroda ovde vodi glavnu reč

Naziv sela potiče od brojnih izvora koji se u ovom kraju zovu stublinama i koji su služili kao izvori pijaće vode za meštane spremne da jednako uživaju u leti pitomoj, a zimi surovoj planinskoj klimi

  • 0
Stublo, Zlatibor

Foto: Ivan Strahinić

Između Tornika i veličanstvenog kanjona reke Uvac, nedaleko od turističkog epicentra “zlatne planine” u Srbiji, nalazi se selo Stublo, omiljena destinacija planinara i poklonika verskog turizma.

Ali, dok je u srcu Zlatibora sve podređeno gostima, dotle selo Stublo odoleva potrebama savremenog turizma i brižljivo gaji autentični izgled s početka prošlog veka.

Svakome ko kroči u ovaj predeo jugozapadne Srbije dobrodošlicu će najpre poželeti priroda - čist vazduh, mirisni četinari i padine obrasle travom mekom poput tepiha.

Naziv sela potiče od brojnih izvora koji se u ovom kraju zovu stublinama i koji su služili kao izvori pijaće vode za meštane spremne da jednako uživaju u leti pitomoj, a zimi surovoj planinskoj klimi.

Pored planinara koji Stubline vole koliko i ostala zlatiborska sela - Mačkat, Jablanicu, Rožanstvo, Gostilje, Rudine i druga - u Stublo dolaze i vernici koji žele da posete dve svetinje na teritoriji sela - manastire Uvac i Dubravu.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja