• 0

Dvorac, Mauzolej, Kodža Tepe džamija i više od 80 muzeja nalaze se u turskoj prestonici

Državni muzej slikarstva i skulpture, važi za jedan od najstarijih muzeja umetnosti u zemlji, dok je Mauzolej Antkabir u Ankari jedan od najznačajnijih, jer u njemu počiva telo Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države

  • 0
Ankara, Turska

Foto: Pixabay/Konevi

Odmah nakon Istanbula, Ankara je turski grad u kome se nalazi najviše muzeja. U turskoj prestonici ih ima više od 80, što onih koji funkcionišu pod državnom upravom, što privatnih.

Muzej anadolskih civilizacija u Ankari je 2017. godine godine ovenčan priznanjem Evropskog muzeja godine, navodi turska Vikipedija.

Državni muzej slikarstva i skulpture, važi za jedan od najstarijih muzeja umetnosti u zemlji, dok je Mauzolej Antkabir u Ankari jedan od najznačajnijih, jer u njemu počiva telo Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Ankara, Turska

Foto: Pixabay/Konevi

Dvorac Ankara kao simbol turske prestonice

Smatra se da je izgrađen još tokom osmog veka pre naše ere. Na njemu je uočljiv rimski i vizantijski, ali i seldžučki uticak.

Čine ga unutrašnji i spoljašnji deo, koji okružuje stari deo grada, tvoreći oblik srca. Stara Ankara nalazila se upravo unutar njegovih zidina. Nažalost, o Staroj Ankari danas ne postoje materijalni tragovi koji se mogu videti. Ali postoje materijalni dokazi u vidu putopisa iz perioda postojanja starog grada, koji ukazuju na njegovu pozicioniranost i karakteristike.

Šta videti u Ankari?

Toranj Kemala Ataturka ili Atakule toranj, visok je 125 metara. Sa njegovog vrha pruža se fantastičan pogled na grad, a kako navodi „Pogodak.rs“, u njemu postoji i jedan kafe bar i dva restorana, specifična po tome što se svakih sat vremena rotiraju pod uglom od 360 stepeni.

Iako je građena bezmalo dve decenije, Kodža Tepe džamija danas predstavlja jednu od znamenitosti turske prestonice. Izgrađena na površini od 4.500 kvadratnih metara, karakteristična je po četiri minareta, visokih po 88 metara. Do balkona minareta vode i lift i stepenice. Iako je donekle njena arhitektura modernija, budući da je građena u periodu od 1967. do 1987. godine, u njenom unutrašnjem uređenju uočava se sva lepota tradicionalne islamske dekoracije.

Ankara, Turska

Foto: Pixabay/yusufk53

U Antkabir muzeju, koji se nalazi pored Mauzoleja, može se posetiti izložba posvećena osnivaču moderne turske države.

Ankara, Turska

Foto: Pixabay/enginakyurt

Ljubitelji istorije će uživati prilikom posete naselju Bajpazari, karakterističnom po najbolje očuvanim starim građevinama, od kojih su mnoge danas pretvorene u omanje hotele, prodavnice i ugostiteljske objekte. Tu je i Muzej turskog kupatila, prvi takve vrste u tom delu zemlje. Otvoren 2012. godine, ovaj neobični muzej podignut je na ostacima Rustem pašinog kupatila, izgrađenog u vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja