• 0
 ≫ 

Površinski mala zemlja u našem komšiluku poznata je po odličnoj ponudi za skijaše

 ≫ 

Cene ski-pasa se ne razlikuju mnogo u najpoznatijim slovenačkim ski-centrima

  • 0
Skijanje, deca Foto: Pixabay/miaalthoff

Površinski mala zemlja, Slovenija se može pohvaliti brojnim ski-centrima. Kranjska Gora, Vogel, Bovec, Cerkno i Pohorje tek su neka od njih.

Na 2.864 metara nadmorske visine nalazi se Triglav, koji je i najviši planinski vrh zemlje, koji pripada Julijskim Alpima. Na samoj granici sa Austrijom nalazi se i Kranjsko Gorje ili Karavanke. Sa dužinom od 120 kilometara, ovaj planinski venac važi za jedan od najdužih na evropskom tlu.

Izuzev Julijskih i Južnih krečnjačkih Alpa, koji su deo Istočnih Alpa, na teritoriji Slovenije nalaze se i Savinjski Alpi i Dinarske planine. Na nadmorskoj visini od 1.796 metara nalazi se i Snežanik, koji je najviši vrh Dinarida u toj zemlji.

Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/sosinda

Ski-centar Kranjska Gora

U blizini italijanske i austrijske granice, nalazi se jedan od najpoznatijih slovenačkih ski-centara. Osim ljubitelja skijanja, Kranjsku Goru rado posećuju i ljubitelji planinarenja i alpinizma, budući da je okružuju vrhovi Julijskih Alpa i Karavanki.

Ski-staze u dužini od 20 kilometara podeljene su po kategorijama. Najzastupljenije su lake, a zatim i one koje se karakterišu kao srednje, dok su teške staze duge dva kilometara, navodi „Skijanje.rs“.

Izuzev 23 žičare, u ovom ski-centru postoji i 14 ski-liftova, ali i 40 kilometara duge staze za skijaško trčanje.

Skijanje, deca Foto: Pixabay/Ri-Ya

Budući da postoji sistem za osnežavanje, to sezona u Kranjskoj Gori ne može da bude dovedena u pitanje. Na jezeru Jasna posetiocima se nudi mogućnost klizanja na prirodnom klizalištu, a postoji i mogućnost noćnog skijanja.

Prema trenutno aktuelnom cenovniku za sezonu 2021/22 cena ski-pasa za odrasle na dnevnom nivou je 37 evra, dok je sedmodnevni ski-pas za odrasle 210 evra. Prema cenovniku objavljenom na „Ski Kranjska Gora“ deca rođena između 2007. i 2015. godine plaćaju 22-dnevni, odnosno 131 evro sedmodnevni ski-pas u ovom slovenačkom skijalištu.

noćno skijanje foto: pixabay.com

Ski centar Bovec – skijalište Kanin

Još jedno skijalište na području Julijskih Alpa, Bovec ima staze dužine oko 15 kilometara. Oko dva sata vožnje ga deli od Ljubljane. Osim žičare sa kabinama, skijašima su na raspolaganju i dve dvosedežnice i jedna trosedežnica.

Skijalište Kanin, iznad Boveca je jedino u toj zemlji koje se može pohvaliti stazama iznad dve hiljade metara nadmorske visine, navodi „Staro skijanje“.

Na površini od 30 hektara se mahom nalaze lakše i staze srednje kategorije dužine 10,5 kilometara.

Cene dnevnog ski pasa u skijalištu Kanin se kreću od 10 evra, za mališane, pa do 39,50 evra za odrasle, kako navodi „Skiresort.info“.

Skijaš, skijanje Foto: Shutterstock

Ski-centar Vogel

U okviru Nacionalnog parka Triglav, u neposrednoj blizini Bohinjskog jezera nalazi se ski-rizort Vogel. Raspolaže sa 22 kilometra lakih i teških ski-staza, te različitim tipovima žičara.

Od 20 evra za decu do 40 evra za odrasle kreću se cene dnevnog ski-pasa u ovom slovenačkom skijalištu za sezonu 2021/2022. Kako navodi „Vogel.si“, cena sedmodnevnog ski-pasa za odrasle skijaše je 220 evra, a dvostruko manje za decu uzrasta između od šest do 15 godina.

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja