• 0

Novembar je idealan za upoznavanje jednog od najsunčanijih mediteranskih ostrva

Možda baš i nećete moći da uživate na nekoj od kiparskih plaža, ali ćete moći da istražite ovo mediteransko ostrvo i upoznate bolje njegovu dušu

  • 0
Limasol, Kipar

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Jedno od najsunčanijih ostrva na području Mediterana, može se pohvaliti izuzetno dugom turističkom sezonom.

Zbog oko 340 sunačnih dana godišnje u proseku, Kipar se smatra odličnom destinacijom čak i za odmor u toku novembra.

Novembar je na ovom ostrvu, udaljenom oko 115 kilometara od turske granice, mesec koji se smatra blagim prelaskom leta u zimu, koja na Kipru podrazumeva uglavnom decembar i januar.

Iako se, ipak ne može reći da je to zima u pravom smislu te reči, budući da su prosečne temperature u decembru između 15 i 25 stepeni, a tokom januara se kreću u proseku od 10 do 23 stepena. Ipak, noću se u tom periodu temperatura može spustiti i na nula stepeni, a tokom decembra na pet stepeni Celzijusove skale.

Kipar, plaza, afrodita, afroditina stena

Foto: Shutterstock

Prilika za bolje upoznavanje ostrva

Jesen na Kipru je idealno vreme za upoznavanje sela u unutrašnjem delu ostrva. Poseta planini Trodos posebno je interesantna u tom periodu godine.

Možda baš i nećete moći da uživate na nekoj od kiparskih plaža, ali ćete moći da istražite ovo mediteransko ostrvo i upoznate bolje njegovu dušu. Zapravo, već polovinom novembra se oseća promena klimatskih karakteristika, pa noći postaju znatno svežije. Upravo je to početak kišnog perioda, te nije čudno ako u toku novembra bude između tri i šest kišnih dana.

Kolika je temperatura u novembru na Kipru?

Relativno toplo vreme u toku dana ipak nudi odlične uslove za spavanje i odmor, zbog prohladnih večeri i noći tokom novembra.

Iako se nekih godina lako može dogoditi da turisti uživaju u sunčanju i kupanju i tokom ovog meseca, treba imati u vidu da je u pitanju treći po redu mesec po broju kišnih dana na ovom ostrvu, navodi „Cyprus Weather“.

Prosečna temperatura vode u tom periodu je 21 stepen Celzijusa, dok se temperatura vazduha u toku dana kreće između 23 i 24 stepena, u istočnom i južnom delu Kipra, odnosno za po stepen manje na jugu i u unutrašnjem delu ostrva. Temperature vazduha u toku noći budu oko 10 stepeni u unutrašnjosti, odnosno između 13 i 14 stepeni u drugim delovima ostrva, dok je oko šest stepeni noćna temperatura u proseku na planini Trodos.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja