• 0

Amsterdam je grad muzeja, od kojih je jedan posebno neobičan: Tajne crvenog svetla

Izuzev kuće Ane Frank, muzeja posvećenih nekim od čuvenih umetnika, Amsterdam privlači veliki broj posetilaca i zbog čuvene četvrti De Valen, poznate po crvenim fenjerima

  • 0
Amsterdam Foto: Pixabay

Na obalama reke Amstel, krajem 12. veka osnovan je grad koji će vremenom postati najveći u Holandiji.

Omeđen kanalima, Amsterdam je prestonica Holandije, te njen centar i u finansijskom i u kulturnom smislu. Zahvaljujući najpre tim kanalima, grad je kroz istoriju igrao značajnu ulogu u trgovini. Vremenom dolazi do razvoja brušenja dijamanata, ali i bankarstva, što je holandsku prestonicu svrstalo u sam vrh finansijskih centara na evropskom tlu.

Izuzev kuće Ane Frank i muzeja posvećenih nekim od čuvenih umetnika, Amsterdam privlači veliki broj posetilaca i zbog čuvene četvrti De Valen, poznate po crvenim fenjerima.

Bern, Firenca, Amsterdam Foto: Pixabay

Vožnja kanalima kao svojevrsna atrakcija

Iako je mnogima asocijacija na vožnju kanalizma Venecija, posetioci Amsterdama isto imaju mogućnost da na takav način upoznaju holandsku prestonicu.

gradovi sveta Foto: Pixabay

S obzirom na to da se u svim čamcima nalaze i toaleti, te da u njima postoji i grejanje, navodi „Iamsterdam“ , to se posetioci mogu odlučiti na krstarenje kao vid upoznavanja grada, praktično u toku cele godine. Karte se kupuju preko interneta i rok njihove važnosti je godinu dana.

Ne samo da je amsterdamski zamak Muiderslot jedan od najpoznatijih u celoj zemlji, već mnoge posetioce podseća na pravi dvorac iz bajki. Izgrađen krajem 13. veka, a kasnije obnavljan, poznat je i po fenomenalnom pogledu na obližnju luku, drveću šljiva koje preovladavaju u voćnjaku i lepo uređenom vrtu.

Amsterdam Foto: Shutterstock

Zanimljivi i neobični muzeji Amsterdama

Bogat brojnim atrakcijama, Amsterdam je prava poslastica za ljubitelje umetnosti. Muzej dijamanata, te onaj posvećen Vinsentu Van Gogu i spomen kuća Ane Frank, tek su neki od muzeja kojima se ovaj zanimljivi grad može pohvaliti.

Turistima se nudi i mogućnost boljeg upoznavanja istorije saobraćaja u gradu, posetom neobičnom Muzeju tramvaja.

Zgrade u Amsterdamu Amsterdam / Foto: Shutterstock

Tajne crvenog svetla (engl. Red lights secrets) jedinstven je muzej posvećen istoriji "najstarijeg zanata". Posetiocima se nudi mogućnost da izbliza vide kako izgleda javna kuća u svom autentičnom izdanju, budući da je postavka smeštena u poznatoj javnoj kući, koja se nalazi u prvobitnom stanju, navodi „Redlightsecrets“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Bewustwording mensenhandel (@over.mensenhandel)

Amsterdam se može pohvaliti i mnogim drugim neobičnim muzejima. U njemu se, osim muzeja posvećenog lalama, nalazi i onaj koji je posvećen šahu.

U jednoj od prvih industrijskih zona u svetu, Zaanstreek, korišćena je snaga vetrenjača za proizvodnju lanenog ulja i preradu drveta, boja i drugih proizvoda. Danas se posetiocima Amsterdama nudi mogućnost da se bolje upoznaju sa životom na području Holandije, tokom 18. i 19. veka. Prilikom posete istorijskom selu Zaanse Schans, udaljenom nešto više od 10 kilometara, mogu da vide tradicionalne kuće i vetrenjače, izgrađene u tom periodu, kao i radionice, magacine i druge objekte, koji izgledaju isto kao i u vreme kada su nastali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja