• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Južna Srbija - mesto gde je lako poverovati da legende postaju stvarnost (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oslikavajući reljef južnog dela naše zemlje priroda je bila vrlo izdašna i kreativna, ali je teško reći na kom mestu je najbolje pokazala svoje umeće

  • 5
Južna Srbija

Foto: Ivan Strahinić

Na oko 14.000 kvadratnih kilometara, duž najvećeg dela toka Južne Morave, na teritoriji pet okruga - Nišavskog, Topličkog, Pčinjskog, Pirotskog i Jablaničkog - nalazi se južni deo Srbije.

Iako se u kolokvijalnom govoru često može čuti da se ova makroregija i zvanično zove južna Srbija, ona nije deo takve podele. Osim toga, kroz istoriju je sam termin korišćen u više navrata i svaki put je označavao druge geografske oblasti.

Ali, kad danas pomenemo Suvu planinu, Prolom Banju, Đavolju varoš, Besnu kobilu, Kukavicu, Vražji kamen, Čemernik, kanjon reke Vučjanke ili Vlasinsko jezero, uvek ćemo reći da su ovi lokaliteti u južnom delu Srbije.

Pored gradova na jugu koji odišu posebnom toplinom - počev od Niša, preko Leskovca i Aleksinca, do Prokuplja, Vranja i Pirota, ono po čemu je “južna pruga” poznata svakako su prelepa priroda, planine koje mame da ih upoznate od podnožja do vrha i legende o lokalitetima koje turisti najčešće posećuju.

Na vrhu liste svakako je Đavolja varoš, prirodni spomenik poznat i u svetskim okvirima kog prati legenda o okamenjenim svatovima.

Planinarima će biti teško da odaberu koja planina na jugu Srbije je najlepša: da li je to Čemernik sa kog se pruža predivan pogled na Vlasinsko jezero, Besna kobila čijim se grebenom nekad prostirala srpsko-bugarska granica, Suva planina puna vrtača, Kukavica na kojoj su se srpski vojnici skupljali pre odlaska na Kosovski boj…

Teško je, takođe, reći i koji kanjon na jugu naše zemlje je najlepši - da li onaj koji je napravila reka Vučjanka, Vranjska reka ili Jerma koja je isklesala najuži kanjonski usek u Evropi.

Koja lokacija u južnom delu Srbije vam se najviše dopada?

Glasajte

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vratiće se rode

    22. novembar 2022. | 21:11

    Sijarinjska banja, Vranjska banja... Caričin grad... ni reč o njima...

    Podelite komentar

  • Goran

    22. novembar 2022. | 20:00

    Jug Srbije ke nepravedno zapostavljen! Treba ljudi da obdju i taj prelepi kraj nase lepe otadžbine. Recimo u Vucju moze se videti prelepa Vucjanka koja prolazi kroz prelepe predele, na njoj je vodenica gde se pravi odlicno brasno, prirodni bazen u Vucju... Ma predeo je zaista nezaboravan!

    Podelite komentar

  • JS

    22. novembar 2022. | 19:55

    Da li je, došlo vreme za rasprodaju i tog dela Srbije? Neće moći!!!

    Podelite komentar