• 3

Pitali smo vas koja lokacija u Srbiji vam se najviše dopada: Odabrali ste moćnu klisuru

U mnoštvu destinacija širom Srbije koje su interesantne turistima, čitaoci portala Ona.rs Ovčarsko-kablarsku klisuru izdvojili su kao najlepšu

  • 3
Ovčarsko-kablarska klisura

Foto: Ivan Strahinić

Između planinskih masiva Ovčara i Kablara, na dvadesetak kilometara od Čačka, nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, koja je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije.

Planine obrasle gustim šumama, prošarane livadama i potocima, sa pogledom na meandre Zapadne Morave odabrali ste kao najlepšu destinaciju u Srbiji.

Meandri najveće reke u Srbiji ponekad podsećaju na panoramu Svetog Stefana u Crnoj Gori, odnosno Bleda u Sloveniji, ali je čitav predeo, naravno, daleko prostraniji nego u susednim republikama.

Ovaj kutak naše zemlje ima i posebnu duhovnu dimenziju za vernike. Prozvan je “Srpskom Svetom gorom”, jer se na njegovim padinama nalaze 10 manastira i dve crkve.

U jednom od ovčarsko-kablarskih manastira, Blagoveštenju, zamonašio se i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle.

Ovčarsko-kablarska klisura oduvek je bila interesantna planinarima, ali i pecarošima, beračima lekovitog bilja, speleolozima…

Čitaoci portala Ona.rs kazali su da posle Ovčarsko-kablarske klisure po lepoti ne zaostaju ni Nacionalni park Tara i Nacionalni park Đerdap, kao i Tisa kod Novog Bečeja, Zlatibor, Specijalni rezervat prirode “Uvac”, Sombor, Fruška gora, Kopaonik...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Шумадинац

    23. novembar 2022. | 14:33

    Свака част западној Србији и њеним лепотама али Ђердапска клисура, Хомоље, Бељаница односно источна Србија је много живописнија, мистичнија и лепша од свих делова земље.

    Podelite komentar

  • Петар

    25. novembar 2022. | 19:58

    Загајичка брда!

    Podelite komentar