• 0

Uz upoznavanje istorije, Viminacijum posetiocima nudi i uživanje u rimskim gozbama

Nekada velelepni glavni grad Carstva imao je i vojni logor, ali i mnoge druge znamenitosti, poput amfiteatra i termi, te akvadukta, koji je bio zaslužan za odličnu snabdevenost Viminacijuma vodom

  • 0
SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Više od tri veka traje otkrivanje i prikupljanje arheološkog materijala sa lokaliteta, udaljenog tek nešto više od 12 kilometara od Požarevca.

Iako postoje zapisi koji potiču iz 19. veka, prvo zvanično obimnije istraživanje na lokalitetu Viminacijum obavljeno je neposredno pre gradnje termoelektrane Drmno. Zapravo je pionir srpske arheologije, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Mihailo Valtorović bio taj koji je obavio prva naučna istraživanja na ovom lokalitetu, u drugoj polovini 19. veka.

Njegov naslednik, profesor Miloje Vasić je uz finansijsku pomoć srpske kraljice Drage Mašin tokom narednog veka istraživanja Viminacijuma nastavio.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bogati rimski grad i vojni logor

Glavni grad jedne od rimskih provincija, Gornje Mezije bio je upravo Viminacijum. I u njemu je postojalo sve što jedna antička prestonica treba da ima.

Njegova pozicioniranost u ono vreme bila je tek posebna priča. Sa rekama Dunavom i Mlavom u blizini, Viminacijum je bio centar puteva koji su vodili u druge delove Rimskog carstva.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekada velelepni glavni grad Carstva imao je i vojni logor, ali i mnoge druge znamenitosti, poput amfiteatra i termi, te akvadukta koji je bio zaslužan za odličnu snabdevenost Viminacijuma vodom. Brojni su bili trgovi u ovom antičkom gradu, kupatila i hramovi, te nekropole, ali i druge građevine. Neke su otkrivene, dok neke još uvek čekaju da ugledaju svetlost dana.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Smatra se da je zauzimao površinu veću od 650 hektara.

Dosadašnja saznanja upućuju na to da današnji atari sela Stari Kostolac i Drmno, koji se nalaze na tri kilometra od Kostolca i oko 100 kilometara jugoistočno od Beograda, leže na ostacima Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije (Moesia Superior), u kasnoj antici provincije Prve Mezije (Moesia Prima) – navedeno je na zvaničnom sajtu Arheološkog nalazišta Viminacijum.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA

Viminacijum / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Viminacijum danas

Pored toga što se posetioci mogu bliže upoznati sa izgledom antičkih termi, amfiteatra i akvadukta, te videti i memorije, odnosno nekropole koje su do sada otkrivene, Arheološko nalazište Viminacijum organizuje i rimske gozbe. Takođe postoji i mogućnost smeštaja u vizitorskom centru.

Minimalan broj prijavljenih za degustaciju specijaliteta iz antičkog perioda je deset, a degustacija hrane se vrši uz prethodne obavezne rezervacije. Kako je navedeno na sajtu Viminacium.org, tom prilikom se koriste originalni recepti, preuzeti iz dostupnih antičkih izvora.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Viminacium Archaeological Park (@viminaciumlumenmeum)

Osim amfiteatra i Mamut parka, posetiocima je na raspolaganju i obilazak rimskih termi, kao i Mauzoleja, u kome se pretpostavlja da su sahranjeni zemni ostaci imperatora Hostilijana. Takođe mogu obići i severnu kapiju glavnog vojnog logora koji je postojao na tom području, zanatski centar u kome se mogu videti peći koje su korišćene za proizvodnju keramike i opeke, te Naučno – istraživački i Turistički centar.

Arheološki par Viminacium otvoren je u toku cele godine, izuzev na dan 1. januara. Radno vreme tokom novembra je od 09 do 17 časova, a u decembru je lokalitet otvoren sat kraće, tako da radi do 16 časova.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle je 660 dinara, za penzionere i učenike osnovnih škola starije od 10 godina 440, dok 550 dinara iznosi cena ulaznice za srednjoškolce i studente. Deca mlađa od 10 godina u pratnji odraslih osoba ne plaćaju ulaznicu, podaci su sa zvaničnog sajta ovog lokaliteta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja