• 0

Samo na ovoj planini jedna ski-staza nosi naziv u čast čuvenog srpskog tenisera

Skijašima su na raspolaganju 24 staze različite težine, a njihova ukupna dužina je 47 kilometara

  • 0
Jahorina Foto: Marija Nišić

Za prve dane decembra najavljeno je zvanično otvaranje skijaške sezone na Jahorini uz bogat muzički program.

Smeštena na oko 30 kilometara udaljenosti od Sarajeva, ova planinska lepotica važi za najmoderniji ski-centar u zemlji. Naziv duguje grčkom ili planinskom javoru, koji na njoj obilato raste.

Vrh Ogorjelica, koji se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine najviši je vrh ove bosanskohercegovačke planine.

OC Jahorina Foto: OC Jahorina

175 dana snega godišnje

Nešto više od 105 centimetara iznosi prosečna visina snežnog pokrivača na Jahorini. Zbog 175 dana godišnje pod snegom, Jahorina je raritet na području Evrope, navodi „Skifun.eu“.

Snežni pokrivač na ovoj planini može da dostigne čak i visinu do pet metara, a sneg se najčešće zadržava u periodu od oktobra do maja.

Osim u čarima dnevnog skijanja, ljubiteljima ove aktivnosti nudi se mogućnost da otkriju i sve lepote noćnog skijanja na Jahorini na stazama dugim čak pet kilometara, namenjenih isključivo skijanju u tom periodu.

Jahorina Foto: Marija Nišić

Ski-staze na Jahorini

Ono što se izdvaja kao kuriozitet jeste što jedino na Jahorini postoji staza nazvana u čast proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, što je podatak sa zvaničnog sajta Olimpijskog centra Jahorina.

Jahorina skijanje sneg planina Foto: Tanjug/AP/Marjan Vučetić

Izuzev dva ski-vrtića, namenjena najmlađim skijašima, na ovoj planini postoje i brojne staze različite težine, ali i drugi sadržaji. Nakon više od tri decenije staza „Olimpijski spust“ je na raspolaganju svima koji žele da se oprobaju u rušenju olimpijskih rekorda. U pitanju je staza koja je korišćena tokom Zimskih olimpijskih igara, kojima je domaćin bilo Sarajevo 1984. godine.

Skijašima su na raspolaganju 24 staze različite težine, a njihova ukupna dužina je 47 kilometara. Tu je i 10 kilometara staza za nordijsko skijanje. Što se opcija vertikalnog transporta tiče, izuzev gondole, na Jahorini postoje i skijaški tepisi, kao i šestosedna žičara i sidro.

OC Jahorina Foto: Marija Nišić

Cene u novoj sezoni

Dnevni ski-pas za odrasle se kreće od 31,5 do 37 evra, u zavisnosti od perioda. Između 46,5 i 55 evra se kreće cena dnevno-noćne karte takođe za odrasle skijaše.

Kada su u pitanju mališani uzrasta do 12 godina, cena dnevne karte je između 22,5 i 31,5 evra, odnosno između 34 i 47 evro za dnevno-noćnu kartu.

Sedmodnevna dnevna karta za decu se kreće od 102,5 do 141 evro, odnosno od 154 do 212,5 evra kada je u pitanju dnevno-noćna karta, podaci su zvaničnog cenovnika Olimpijskog centra Jahorina za sezonu 2022/23.

Za odrasle je sedmodnevna dnevna karta između 141 i 166,5 evra, a za sedmodnevnu dnevno-noćnu kartu je potrebno izdvojiti između 212,5 i 251 evro, opet sve u zavisnosti od toga kada skijaši posećuju ovu planinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja