• 1

Francuski grad u kome je "Mala Venecija": Kolmar je posebno interesantan pred Novu godinu

Romantičan gradić, koji se može pohvaliti delom nazvanim Mala Venecija, mnoge turiste zbog svoje karakteristične arhitekture podseća na idealnu scenografiju za neku od bajki braće Grim

  • 1
Kolmar Foto: Pixabay

Šarmantni francuski grad Kolmar, u regiji Alzas nadaleko je čuven po proizvodnji vina, ali i po svojoj piktoresnoj arhitekturi.

U blizini Kolmara nalazi se reka Rajna, dok je grad praktično na pola puta između francuskog Strazbura i švajcarskog Bazela.

Romantičan gradić, koji se može pohvaliti delom nazvanim Mala Venecija, obojen je i francuskom arhitekturom, mnoge turiste podseća na idealnu scenografiju za neku od bajki braće Grim. Kuće izrađene uglavnom od drveta posebno su atraktivne u vreme Božića i Nove godine.

"Mala Venecija" u Francuskoj

Na obalama omanje reke Lauh, koja protiče kroz Kolmar, nalaze se kuće građene u tipično francuskom stilu. U prošlosti su tu uglavnom živeli vinogradari i lokalni proizvošači vina.

Mnogi turisti rado biraju i vožnju brodićem, kako bi još više uživali u čarima francuske "Male Venecije".

Kolmar Kolmar / Foto: Pixabay

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe

Izgrađena tokom 16. veka, kuća Pfister jedna je od najstarijih i najpoznatijih u Kolmaru. Osim kitnjastih elemenata koji prikazuju anđele, karakterišu je i dugačka drvena galerija i murali.

Poznata je i Kuća glava, izgrađena tokom 17. veka u stilu nemačke renesanse. Na ovoj trospratnici nalaze se ukrasi od 111 maski, navodi „Tourisme-colmar“.

Iako je poseta Kolmaru za vreme Božićnih i Novogodišnjih praznika posebna priča, jer je grad bogato i neobično ukrašen, svakako je interesantno posetiti ga i u drugim periodima godine. Vešto pozicionirano osvetljenje ono je što mu daje posebnu čar. Petkom i subotom uveče u toku cele godine posetioci mogu uživati u neobičnim prizorima koje takvo osvetljenje nudi.

Kolmar Kolmar / Foto: Pixabay

Zanimljivi muzeji

Izuzev Muzeja igračaka, u okviru čije stalne postavke se nalaze igračke izrađene još tokom 19. veka, pa do današnjih dana, u Kolmaru postoji i Muzej čokolade. Posebno je zanimljivo što se u tom muzeju organizuje interaktivni obilazak, tokom koga posetioci mogu da probaju mnoge uzorke čokolade.

Na mestu na kome se u prošlosti nalazila crpna stanica za taj region, danas se nalazi Muzej opštinskih fabrika. Izgrađen krajem 19. veka, nudi uvid u industrijsko nasleđe grada. Ulazak u taj muzej je besplatan, navodi „Visit.alsace“, ali je prethodno potrebno izvršiti rezervaciju. Jedan od najmlađih muzeja u Kolmaru, otvoren krajem juna ove godine, nudi posetiocima uvid u istoriju pripadnika dominikanskog reda. Ulaz u Biblioteku i muzej dominikanskog nasleđa se ne naplaćuje, a znatiželjnicima se, pored ostalog, nudi prilika da vide kolekciju koju čini više od 400.000 dokumenata, u okviru kojih se posebno izdvajaju oni nastali tokom srednjeg veka.

Treba pomenuti i Prirodnjački i etnografski muzej u Kolmaru, u okviru čije kolekcije se nalaze brojni minerali, ali i fosilni ostaci naturalizovanih i egzotičnih životinja, kao i onih koje su živele u toku praistorije na tom području.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mile

    1. decembar 2022. | 22:46

    Posetio sam Kolmar pre 2 nedelje i topla preporuka svima da posete! Zaboravili ste da pomenete repliku kipa Slobode (vajar cuvenog njujorskog je iz ovog grada), crnu statuu Maneken Pis! Prosto ne znate gde pre da gledate i kao da ste u bajci (ako zanemarite veeeliku guzvu).

    Podelite komentar