• 0

Uz odlično očuvano staro gradsko jezgro, Riga krije i mnoge druge atrakcije

Većina objekata u Starom gradu, koji se na UNESCO-voj listi nalazi od 1997. godine, okarakterisani su kao spomenici kulture, najpre zbog svoje starosti, a odmah zatim i zbog osobenosti arhitekture

  • 0
Riga, Letonija Foto: Pixabay/makalu

U mnogim gradovima, koji se mogu pohvaliti dobro očuvanim starim jezgrima, uglavnom postoji par ulica koje pružaju mogućnost turistima da bolje upoznaju istoriju tog grada.

Za razliku od njih, prestonica Letonije ima čitav jedan kvart koji nudi turistima priliku da se makar nakratko vrate u doba romantizma, ali i gotičke i barokne umetnosti. Staro jezgro grada Rige sa razlogom se našlo na Listi zaštićenih područja UNESCO-a.

Iako se najveći broj gradskih znamenitosti nalazi upravo u starom jezgru, Riga se može pohvaliti i mnogim drugim atrakcijama.

Riga, Letonija Foto: Pixabay/falconp4

Staro jezgro Rige

Većina objekata u Starom gradu, koji se na UNESCO-voj listi nalazi od 1997. godine, okarakterisani su kao spomenici kulture, najpre zbog svoje starosti, a odmah zatim i zbog osobenosti arhitekture. U pitanju su građevine iz različitih perioda, tako da se osim baroknih i gotičkih zdanja mogu videti i ona koje su građena u periodu klasicizma, ali i romantizma i modernizma.

Crkva posvećena Svetom Petru, poznata po vidikovcu u okviru 72 metra visoke osmatračnice i takozvana Kupolasta crkva izdvajaju se kao možda najzanimljivije u tom delu Rige.

Mnogi ugostiteljski objekti, često stecište turista, turisti nalaze se u starom jezgru grada.

Riga, Letonija Foto: Pixabay/makalu

Kuća crnih glava

Više od sedam vekova građevina poznata kao Kuća crnih glava (engl. House of the Blackheads) privlači pažnju ne samo stanovnika prestonice Letonije, već i posetilaca. Smatra se jednom od najpoznatijih, ali i najlukusuznijih građevina u tom delu Rige.

Primarna funkcija koju je Kuća crnih glava imala bila je mesto okupljanja uspešnih trgovaca i mornara, navodi „Liveriga“. U njoj su se okupljali uglavnom mlađi mornari i trgovci, koji su tu organizovali različite događaje, najpre zabavnog karaktera. Zahvaljujući njihovoj mladosti i entuzijazmu, Kuća crnih glava vrlo brzo je postala sinonim za gradski život.

Danas se u njoj organizuju brojni zanimljivi događaji.

Druge znamenitosti Rige

Starija više od osam vekova, glavna katedrala u Rigi je jedan od simbola prestonice Letonije. Izgrađena u kombinaciji elemenata romaničke i rane gotičke umetnosti, ali i umetnosti baroka i stila secesije, današnji izgled dobija u prvoj polovini 20. veka nakon obimne restauracije i popravki.

Izgrađene tokom 15. veka, tri kuće tik jedna uz drugu, poznate kao „Tri brata“, smatraju se najstarijim stambenim objektima u Rigi. Lokalna legenda navodi da su je izgradila trojica braće iz iste porodice, mada su građene u različitim vekovima, pa tako imaju i donekle različitu arhitekturu, ali i enterijer. Muzej arhitekture i Nacionalni centar za zaštitu spomenika kulture danas u njima funkcionišu, navodi „Liveriga“.

Riga, Letonija Foto: Pixabay/falconp4

Pijaca u Rigi, koja je u doba postojanja Sovjetskog Saveza važila za najbolju, danas je takođe na UNESCO-voj listi. Smeštena u samom centru grada, posetiocima nudi mogućnost kupovine zdravih, lokalnih namirnica.

Stalna postavka Letonskog nacionalnog umetničkog muzeja u Rigi obuhvata brojna dela letonskih umetnika koji su stvarali tokom minula dva veka.

U jednom od najzelenijih parkova u litvanskoj prestonici, 1912. godine otvoren je Zoološki vrt. Posetioci Mežaparka mogu uživati tokom cele godine u obilasku vrta, u kome postoji i dečji zoološki vrt.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja