• 0

Oblast mediteranskih jezera u Turskoj izabran je kao destinacija koju morate posetiti 2023.

Smeštena u mediteranskom basenu Turske, oblast jezera privlači pažnju svojim impresivnim pejzažima, bogatom prirodom bogatom kiseonikom i bezbrojnim prirodnim lepotama – toliko da je svetski poznat časopis Travel + Leisure uvrstio ovo područje među "50 najboljih mesta za putovanje u 2023."

  • 0
Turska

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Smeštena na granicama provincija Afjonkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja u južnoj Turskoj, oblast jezera, posebno poslednjih godina, nalazi se na rutama posetilaca Turske. Smeštena u Mediteranskom basenu, okrug je dobio ime po brojnim jezerima, uključujući Acdžigol, Akšehir, Akgol, Burdur, Bejšehir, Gavur, Išikli, Ilgin, Egirdir, Eber, Kovada, Salda, Karamik, Sugla, Jarišli i Kartaš jezera.

Pored niza tektonskih jezera stvorenih zemljotresom u podnožju planine Taurus, Jezerska oblast mami posetioce svojim brojnim drevnim grčkim i rimskim gradovima, kao i udobnim, prijateljskim i toplim smeštajnim kapacitetima.

Isparta: Turski ružičnjak je takođe srce jezerskog okruga

Mirisna Isparta, centar za proizvodnju ruža i lavande u Turskoj, je sjajna zvezda regiona. Isparta, koja je domaćin bezbrojnim prirodnim čudima, jedna je od najpopularnijih provincija Turske i Jezerskog okruga sa svojom kulturom, ekonomijom, istorijskim bogatstvom i prirodnim lepotama.

Provincija Isparta se ističe svojom izuzetnom prirodom, zimskim i letnjim sportskim aktivnostima, gradićima Sitaslou i bogatom kuhinjom, pružajući mogućnost da istovremeno doživite mir i uzbuđenje. Opisana kao turski "vrt ruža", lavanda je nedavno dolazak u prirodne lepote ovog područja. Isparta sa velikim gostoprimstvom dočekuje hiljade posetilaca koji dolaze da fotografišu ovu ljubičastu lepotu i polja.

Turska

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Sitaslou gradići i tektonska jezera

U provinciji Isparta se takođe nalaze Jalvač i Egirdir, među osamnaest turskih "sporih gradova" Sitaslou. Okrug Egirdir, bogat prirodom i istorijom, dom je jezera Kovada, kao i velikog dela jezera Egirdir, najvećeg jezera u jezerskoj oblasti.

Jezero Egirdir je veličanstveno prirodno čudo, poznato po svojim plažama i kristalno čistom moru, okruženo voćnjacima jabuka i breskvi i izlaže široku paletu boja tokom celog dana. U jezeru se nalaze dva mala ostrva, kao produžetak poluostrva. Ješil Ada se nalazi na 1,5 km od centra grada Egirdir i na površini od devet hektara, čuva svoju autentičnost svojim drvenim kućama od kamena, uskim ulicama i malim ribarskim skloništem. Nekada među meštanima poznato kao Nis, ovo ostrvo privlači pažnju i rasprostranjenošću hostela i ribljih restorana, kao i crkva Aja Stefanos.

Turska

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Džan Ada je, s druge strane, šareno ostrvce od sedam hiljada kvadratnih metara između Egirdira i Ješil Ade. Na ostrvu nema građevinskih radova. Ostrvo je poklonjeno Mustafi Kemalu Ataturku od naroda tokom njegove posete Egirdiru.Jezero Kovada, izuzetno plitko jezero, nudi jedinstveno bogatstvo flore i raznolikosti divljih životinja i ima veliki potencijal za rekreaciju i zabavu na otvorenom. Aktivnosti kao što su istraživanje prirode, kampovanje, planinarenje, posmatranje ptica i penjanje sprovode se u nacionalnom parku oko jezera Kovada. Jezero Goldžuk, koje je domaćin širokog spektra životinjskih i biljnih vrsta, je prirodno čudo koje stanovnicima ovog područja nudi opuštanje, zabavu i sport.

Turska zvezda u usponu, "Jezerska oblast" uvrštena je u kategoriju "Mesta koja treba posetiti zbog svog kulturnog bogatstva" na listi "50 najboljih destinacija za putovanje" za 2023. godinu svetski poznatog časopisa Travel + Leisure.

Turska

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Legenda: Šta je Sitaslou?

Sitaslou (Citta Slow) je organizacija i pokret koji je inspirisan pokretom Slov Food koji promoviše lokalnu i tradicionalnu hranu (kao alternativu brzoj hrani). Otuda i "spori" nadimak. Sitaslou se fokusira na gradove koji promovišu visokokvalitetan, održiv način života za razliku od urbanog načina života koji šteti životnoj sredini i vrši pritisak na ljude. Ona podržava kulturnu raznolikost i jedinstvenost u gradovima i regionima i protivi se ideji da naselja i zemlje postaju sve više homogenizovane i globalizovane. Nije iznenađujuće da Turska ima nekoliko "tihih gradova", članova pokreta Sitaslou, jer se turski način života savršeno uklapa.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja