• 0
 ≫ 

Brojne atraktivne sadržaje nude ove 3 banje u susednoj Mađarskoj

 ≫ 

Iako su našim turistima poznate mahom banje Harkanj i Morahalom, na teritoriji Mađarske postoji popisanih gotovo 1.300 izvora lekovite termomineralne vode

  • 0
Jezero Heviz, Mađarska

Foto: Pixabay/ivabalk

Više od 220 banjskih lečilišta nalazi se na teritoriji susedne Mađarske. Među njima su najpoznatije one u blizini prestonice.

Iako su našim turistima poznate mahom banje Harkanj i Morahalom, na teritoriji Mađarske postoji popisanih gotovo 1.300 izvora lekovite termomineralne vode.

Smatra se da su još u periodu rimske vladavine ljudi koristili lekovite vode koje se nalaze na području današnje Mađarske. U periodu turske vladavine tim prostorom nikla su kupatila, mahom oko prestonice, od kojih se neka i danas koriste.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🇭🇺HUNGARY🇭🇺 (@all_of_hungary)

Heviz termalno jezero

Najveće biološki aktivno termalno jezero na celom svetu nalazi se na području centralne Mađarske, na nešto manje od 10 kilometara udaljenosti od mađarskog grada Kesthelj. Jezero Heviz zauzima površinu veću od 4,6 hektara.

Izvor vode iz koje se napaja ovo termalno jezero nalazi se na 38,5 metara dubine i izuzetno je bogat radijumom, sumporom i brojnim mineralima. Zbog jačine izvora, smatra se da se u roku od tri dana kompletno promeni voda u ovom jezeru.

U najhladnijem periodu godine temperatura vode na površini jezera Heviz je 24 stepena Celzijusove skale, dok je 38 stepeni tokom najtoplijeg perioda godine u proseku.

Ovde postoji i banja koja je otvorena tokom cele godine. Radno vreme se razlikuje u zavisnosti od sezone. Cena dnevne karte za odrasle je 6.500 mađarskih forinti, što je oko 16 evra, dok je 3.800 forinti, odnosno nešto više od 9 evra cena tročasovne dnevne karte za odrasle posetioce, podaci su sa sajta „Heviz.hu“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aquasziget Esztergom (@aquasziget_esztergom)

Aqua Island Esztergom (mađ. Aquasziget Esztergom)

U blizini bazilike u mađarskom gradu Ostrogon, koga deli oko 50 kilometara od prestonice, nalazi se ovaj moderno uređeni banjski centar. Osim spoljašnih bazena, „Aqua Island Esztergom“ sadrži i unutrašnje bazene, koji su otvoreni u toku cele godine.

Zanimljivo je pomenuti i da u jednom delu banje postoji prostor namenjen ljubiteljima nudizma. Tačnije, u pitanju je deo u kome se „ne preporučuje korišćenje kostima zarad kvaliteta vazduha u saunama. Peškiri su stoga obezbeđeni na ulazu u prostor“, navodi „Thermalhungary.net“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aquasziget Esztergom (@aquasziget_esztergom)

Oko 12 evra, odnosno 4.900 forinti iznosi cena dnevne karte za odrasle, dok stariji, studenti i deca starija od tri godine plaćaju 3.000 forinti dnevnu kartu, što je nešto manje od 7,5 evra. Isto toliko iznosi cena poludnevne ulaznice, koja podrazumeva korišćenje sadržaja banje nakon 16 časova, a 2.000 forinti, odnosno oko pet evra u tom slučaju plaćaju stariji posetioci, studenti i mališani stariji od tri godine, podaci su sa zvaničnog sajta ove banje.

Sečenji (mađ. Szechenyi)

Izuzev tri otvorena bazena, ova banja u mađarskoj prestonici posetiocima nudi mogućnost korišćenja čak 15 unutrašnjih bazena.

Parne sobe, saune i hidromasažni bazeni tek su neke od dodatnih mogućnosti u ovoj banji. Posebno je atraktivan deo „Palm house“, koji se smatra egzotičnom spa oazom. Međutim, poseta tom delu banje se dodatno naplaćuje, i to 38 evra, odnosno 58 evra, ukoliko se posetioci odluče za dodatne pogodnosti u vidu ulaznice za samu banju Sečenji, činije sa voćem i biljni čaj. Takođe, u tu cenu je uključen i obilazak termi u pratnji vodiča, kao i privatna kabina za presvlačenje.

Prema podacima sa zvaničnog sajta banje Sečenji, cena celodnevne karte i kabina za presvlačenje iznosi 32 evra svakog dana u toku sedmice.

Video: Kađenica podno Ovčara čuva veliku tajnu Drugog srpskog ustanka: Ovde je ugušeno 300 Srba

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja