• 1
 ≫ 

Najviši nacionalni park u Srbiji stanište je i "cveta feniksa"

 ≫ 

Izuzev na teritoriji opština Prizren i Kačanik na Kosovu i Metohiji, Nacionalni park Šar planina nalazi se i na teritoriji opština Suva Reka i Štrpce

  • 1
Nacionalni park Šar planina, Srbija

Foto: Shutterstock

Iako je Nacionalni park Šar planina jedan od „najmlađih“, budući da je 1993. godine proglašen za nacionalni park, smatra se najvišim, jer se u njemu nalaze brojni planinski vrhovi na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara.

Zbog izuzetno bogatog biljnog sveta i šarenila koje ga prati smatra se da je i dobio naziv.

Teritorija Nacionalnog parka Šar planina nalazi se u I kategoriji zaštite, a u njemu postoje područja i II i III stepena zaštite.

Nacionalni park Šar planina, Srbija

Foto: Shutterstock

Izuzetno prirodno bogatstvo

Na celom Balkanskom poluostrvu upravo je Šar planina okarakterisana kao vodom najbogatija, navedeno je na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izuzev na teritoriji opština Prizren i Kačanik na Kosovu i Metohiji, Nacionalni park Šar planina nalazi se i na teritoriji opština Suva Reka i Štrpce. Prema odluci o zaštiti iz 1993. godine, privremene granice ovog nacionalnog parka zauzimaju površinu od 39.000 hektara, a trebalo bi da trajnim granicama obuhvati površinu gotovo dva i po puta veću.

Nacionalni park Šar planina, Srbija

Foto: Shutterstock

Na glavnom grebenu Šare nalazi se više od čak 30 vrhova čija visina se kreće između 2.500 i 2.652 metara nadmorske visine. Formirani su još od perioda paleozoika, a celokupan predeo karakteriše i obilje izvora, potoka i reka. Među njima su najpoznatije Lepenac i Prizrenska Bistrica.

Nacionalni park Šar planina je specifičan i po takozvanim gorskim očima, jezerima glacijalnog porekla, kojih ima 70 na području parka.

Nacionalni park Šar planina, Srbija

Foto: Shutterstock

Čak 1.800 biljnih vrsta obitava na području Šar planine. Među njima se posebno izdvaja 339 endemskih vrsta karakterističnih za područje Balkana i 18 onih koje uspevaju samo na tom području.

Jedno od mesta u Srbiji na kome uspeva i „cvet feniks“, Natalijina ramonda upravo je Šara.

Natalijina Ramonda, Ramonda nathalie

Foto: Wikimedia/Francine Riez

Prema podacima sa sajta Zavoda za zaštitu prirode Srbije oko 200 vrsta ptica i 32 vrste sisara obitavaju na području Nacionalnog parka Šar planina. Zabeleženo je i prisustvo 147 vrsta dnevnih leptira, kao i 45 vrsta gmizavaca i vodozemaca. Sve to ga svrstava u red najbogatijih podrčja na tlu Evrope sa stanovišta faune.

Veliki tetreb, sivi soko i suri orao, kao i divlja mačka, medved i dinarska voluharica, ali i divokoza i vidra, tek su neke od životinjskoh vrsta koje obitavaju na području ovog nacionalnog parka.

Prizren

Foto: Shutterstock

Bogata kulturna baština

Pored toga što je Nacionalni park Šar planina poznat po izuzetno bogatom biljnom i životinjskom svetu, karakteriše ga i izuzetno bogatstvo u kulturnom smislu.

Brojni srpski srednjevekovni manastiri nalaze se na području ovog nacionalnog parka. Većina tih sakralnih objekata izgrađena je između 12. i 16. veka.

PRIZREN BOGORODICA LJEVISKA RADOVI

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O tome koliko je Šar planina značajna za istoriju naše zemlje jasno ukazuju i ostaci grada u kome je tokom srednjeg veka stolovao srpski car Dušan Silni.

Manastir Sveti Arhangeli, crkve posvećene Svetom Nikoli i Bogorodici Odigitriji i Crkva Svete Petke, kao i manastir posvećen Svetom Petru Koriškom i isposnica, te Manastir Svete Trojice neki su od sakralnih objekata koji se nalaze na području Nacionalnog parka Šar planina i koji imaju izuzetnu istorijsku i kulturnu vrednost.

Video: Jelena Đoković otkrila detalje o čuvenom planinarenju koje je preporodilo Novaka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sara

    8. decembar 2022. | 18:39

    Na zalost suri orao, tetreb i divlja macka ( ris) nisu vidjeni dobrih trideset godina

    Podelite komentar