• 1

Kako se Kraljevčanka Sanja na prvi pogled zaljubila u Staru planinu?

"Ranac na leđa, put pod noge i doživite Staru planinu! Uživaćete!" rekla je, sagovornica portal Ona.rs

  • 1
Stara planina Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Poznata i kao planina Balkan, Stara planina se od 1997. godine nalazi pod zaštitom, kao Park prirode.

Zauzima područje opština Pirot, Zaječar, Dimitrovgrad i Knjaževac, na istoku naše zemlje. U blizini se nalazi i državna granica sa susednom Bugarskom.

Izuzev izuzetnih prirodnih lepota i bogatog biljnog i životinjskog sveta, Park prirode Stara planina je i „riznica sedimenata različite starosti, od paleozoika do kenozoika, faunistički i floristički dokumentovanih, zbog čega su izdvojeni profili ili čitave zone koje predstavljaju geonasleđe univerzalne vrednosti – navedeno je na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Stara planina Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Ljubav na prvi pogled

Put Stare planine nedavno se uputila i Sanja Stevanović, Kraljevčanka, u čijim smo putešestvijama i mi uživali, kada nam je predstavljala Vidovdanski noćni uspon na Rtanj i upoznavanje Lazarevog kanjona, najdubljeg i najdužeg kanjona na istoku naše zemlje.

- Stara planina se većim delom prostire u Bugarskoj, sa najvišim vrhom Botev, koji se nalazi na 2.376 metara nadmorske visine i manjim delom u Srbiji, sa najvišim vrhom Midžor, čija je nadmorska visina 2.169 metara. A moj prvi odlazak na Staru planinu bio je upravo zbog uspona na Midžor – izjavila je Sanja za Ona.rs

Iako je prethodnim znanjem odlično potkovana i trudi se da najpre upozna destinaciju koju posećuje, u razgovoru napominje da ipak nije mogla da nasluti da će se roditi ljubav na prvi pogled. Kako ističe, Stara planina ju je definitivno očarala.

- Toliko lepote na jednom mestu me je stalno vraćalo nazad. Probudio se moj avanturistički i istraživački duh.

Bogatstvo vodotokovima

Predeli Parka prirode Stara planina ispresecani su brojnim potocima i rekama. Mnoštvo manjih potoka i reka, koji su bujičnog tipa, čine da ovo područje bude još interesantnije. Većina reka Stare planine nastaje od manjih potoka, koji spajanjem formiraju potoke, pa rečice i čine sliv reka Nišave ili Timoka.

Upitana da ukratko predstavi ovu planinu u Srbiji, u jednom dahu je izgovorila:

- Stara planina je planina sa dušom, obiljem netaknute prirode i sa mnogo prelepih planinskih vrhova, pećina i vodopada. Da li ste znali da se baš na Staroj planini malazi oko 70 odsto vodopada od ukupnog broja njih u Srbiji?

Bez vodiča ništa

U srcu avanturistkinja, Sanja nam priznaje da ipak bez pomoći Nikole, koga je upoznala u selu Topli Do, ne bi bila u prilici da otkrije sve lepote Stare planine.

- Lutajući bespućima i prostranstvima Stare planine, našla sam se u selu Topli Do, gde upoznajem Nikolu i prava avantura tek počinje.

Stara planina Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Kako nam je objasnila, Nikola je iz Aleksinca i veći deo vremena provodi baš na ovoj planini, gde zainteresovane upoznaje sa njenim lepotama. Vodi ih do mnogih vodopada, planinskih vrhova i na najlepši mogući način im otkriva lepote Stare planine.

- On je momak koji poznaje svaki kamen i stazu ove planine. Za njega ne postoje neprohodne staze, a ako i jesu neprohodne, kaže prokrčićemo ih – objašnjava Sanja oduševljena ovim poznanstvom.

Ono što ju je posebno oduševilo su vrhovi Kopren i Stražna čuka, pa pećina Vladikine ploče. Ništa manje nije bila oduševljena ni posetom crkvi Svetog Petra i Pavla, Piljskim vodopadom i vodopadima Tupavica, Tri kladenca i Orlov kamen.

Na kraju razgovora, poručuje:

- Ranac na leđa, put pod noge i doživite Staru planinu! Uživaćete!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boban Milosavljević

    9. decembar 2022. | 14:04

    Nikola je divan momak i odličan vodič. Iskrene preporuke Nikola Topli Do, Stara planina za nezaborav

    Podelite komentar