• 0

Najveće slatkovodno jezero u Kini prati vrlo zanimljiva legenda

Brojna jezera i reke u gradu i njegovoj blizini čine ga izuzetno zanimljivim. Zato i ne čudi što ga nazivaju "zelenim biserom južne Kine"

  • 0
Nančang, Kina Foto: Shutterstock

Glavni grad kineske provincije Đangsi, Nančang se slobodno prevodi kao prosperitetni južni deo Kine. I to zaista i jeste.

U gradu koji se prostire na površini nešto većoj od 7.400 kvadratnih kilometara, živi skoro 5,5 miliona stanovnika.

Smešten u srednjem i gornjem toku reke Jangce, Nančang važi za glavno železničko čvorište tog dela zemlje, navodi „Travelchinaguide“.

Brojna jezera i reke u gradu i njegovoj blizini čine ga izuzetno zanimljivim. Zato i ne čudi što ga nazivaju „zelenim biserom južne Kine“, navodi pomenuti sajt. Uz to, posetiocima se nudi prilika da u večernjim satima uživaju u nestvarnoj svetlosnoj predstavi, u kojoj „učestvuju“ 293 zgrade smeštene na obe obale reke Ganjiang.

Nančang, Kina Foto: Shutterstock

Idealan spoj istorije i prirode

Paviljon princa Tanga jedna je od gradskih znamenitosti. Visok oko 60 metara, prostire se na površini od 13.000 kvadratnih kilometara. Izgradili li su ga članovi dinastije Tang, koji su ostali upamćeni po tome da su posebnu pažnju poklanjali umetnosti i kulturi, navodi „Visitourchina“.

Izgrađen je 653. godine i u to vreme su na njemu radili najbolji lokalni arhitekti. Danas se nalazi pod zaštitom, a meštani su posebno na njega ponosni.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Stephanie Liang (@liquid_lonely_planet)

Nacionalni park Lushan, na jugu grada Jiujiang, jedna je od najpoznatijih atrakcija tog dela zemlje. Prostire se na površini od 500 kvadratnih kilometara, a njegovu glavnu znamenitost predstavlja čak više od 90 planinskih vrhova, kao i brojni vodopadi, okomite litice i spektakularni pejzaži. Još jedna od atrakcija relativno blizu Nančangu je planina Longhu, poznata po dugoj i bogatoj istoriji koja se vezuje za taoizam.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Awesome Dream Places (@awesomedreamplaces)

Legenda o jezeru Poyang

Najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Poyang udaljeno je nešto više od 100 kilometara od Nančanga. Za brdo Dagu, koje se nalazi u ovom jezeru i podseća na cipelu, vezana je jedna izuzetno zanimljiva legenda.

U davna vremena mladić po imenu Hu Đing je živeo u blizini jezera, na kome je često pecao ribu. Tamo se i dogodilo da jednog dana pronađe kutiju, u kojoj se nalazio biser. Krenuo je kući i poneo je sa sobom, ali je tada naišao na devojku, obučenu u zeleno, koja je plakala. Kada ju je upitao zbog čega plače, rekla je da je izgubila biser koji joj je bio vrlo dragocen.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Alonso Tao (@alonso_tdk)

Ne časeći ni časa, Hu joj je pokazao kutiju koju je pronašao i vratio joj biser. Ona mu se zahvalila i otišla, ali tu još nije kraj ovoj priči.

Dok je pecao jednog dana na jezeru, počela je oluja, pa Hu nije mogao da dovesla do obale, navodi „Travelchinaguide“.

Onda mu se ukazala ista ona devojka koja je plakala za izgubljenim biserom i pomogla mu da pronađe put do obale. Tada mu je rekla da je njeno ime Da Gu i da je zapravo vila, koju je majka po kazni poslala da živi u jezeru Poyang potpuno sama, jer je prekršila pravila koja su vladala na nebu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Susanna Sun Li (@susannaxsun)

Vrlo brzo posle toga su se dvoje mladih zaljubili jedno u drugo. Usledilo je venčanje i njihovoj sreći nije bilo kraja.

Međutim, ni ovde se legenda ne završava, jer se u mladu vilu zaljubio i Šeng Tai, koji je bio gospodar jezera. Poslao je vojsku da mu dovede devojku, dok je on sam pokušao da ubije mladića. Vojnici su je pronašli i uzdigli iznad jezera, ali je ona tada videla da njenog muža muči gospodar Šeng. U želji da ga spasi, ispustila je jednu od svojih cipela. Ona se pretvorila u stenu, koja je zdrobila mučitelje njenog voljenog.

Prema ovoj lokalnoj legendi, od viline cipelice nastalo je brdo Dagu, koje se i danas nalazi u jezeru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja