• 0

Ostrvo koje odoleva masovnom turizmu: Bozdžada je turski dragulj u Egeju

Njime su vladali ne samo Grci i Osmanlije, već i Feničani i Persijanci, a tokom istorije je ostrvo Bozdžada bilo i pod upravom Mletačke republike, Đenove i Vizantije

  • 0
Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

Ostrvo krečnjačkog porekla, smešteno na nekoliko desetina kilometara udaljenosti od ulaska u Dardanele, u drevna vremena bilo je poznato kao Tenedos.

Danas je to tursko ostrvo Bozdžada, ujedno i prvo ostrvo u Egejskom moru koje je polovinom 15. veka zauzela osmanlijska vojska. Sa kopnom je povezano redovnom linijom. Vožnja od luke Gejikli traje oko pola sata.

Njime su vladali ne samo Grci i Osmanlije, već i Feničani i Persijanci, a tokom istorije ostrvo Bozdžada bilo i pod upravom Mletačke republike, Đenove i Vizantije. Interesantno je pomenuti da je čak i Carska Rusija početkom 19. veka kratko vladala njime.

Uticaj brojnih osvajača može se uočiti i danas.

Tursko ostrvo sa grčkim šmekom

Sve do prvih decenija prošlog veka i Grčko-turskog rata, većinsko stanovništvo ostrva Bozdžada bilo je grčko. Zato i ne čudi što mnogi posetioci imaju osećaj kao da su na nekom grčkom ostrvu.

Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

Istoimeni dvorac je prvo što turisti ugledaju kada se približavaju ovom turskom ostrvu, koje je okruženo plavetnilom Egejskog mora. Dvorac Bozdžada nemi je svedok duge i bogate istorije ostrva.

Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

Uticaj grčkog stanovništva koje je naseljavalo ostrvo vidljiv je na svakom koraku. Nakon šetnje kaldrmisanim ulicama u centru glavnog grada, turisti mahom predah potraže u nekoj od lokalnih taverni. A u njima se osim vina, po čijoj proizvodnji je Bozdžada poznata, služi i tradicionalna grčka rakija sa anisom.

Na ostrvu se i danas nalaze dve pravoslavne crkve. Zvonik crkve posvećene Svetoj Mariji, izgrađene tokom 19. veka, posebno se ističe.

Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

Mirno ostrvo bogate istorije

Iako ima fenomenalne peščane plaže, ostrvo Bozdžada još uvek nije naročito eksploatisano u turističkom smislu. Ovaj turski dragulj u Egeju može se pohvaliti i brojnim vinogradima i voćnjacima, ali i bogatom istorijom.

Bozcaada, Turska Foto: Shutterstock

U unutrašnjosti kuće izgrađene od kamena u drugoj polovini 19. veka turistima se nudi mogućnost da se bliže upoznaju sa bogatom i dugom istorijom ostrva.

Muzej Bozdžada sadrži zbirku koja broji više od 15.000 fotografija, dokumenata, mapa, bakropisa i predmeta koji svedoče o njegovoj istoriji – navodi CNN, uz napomenu da je ovaj muzej osnovan 2005. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja