• 0

Među više od 250 skijališta u Francuskoj ova 3 važe za najinteresantnija

Francuska se može pohvaliti sa 10.172 kilometra ski-staza različite težine

  • 0
Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/453169

Izuzev odlično opremljenih ski-centara, Francuska nudi posetiocima i uživanje u šarmatnim alpskim selima i odličnoj gastronomskoj ponudi.

Područje Alpa, posebno oblasti Savoja, karakterišu neka od najboljih francuskih, ali i svetskih skijališta. Snežni pokrivač je zagarantovan tokom sezone, a skijašima su na raspolaganju i staze različite težine u mnogim ski-centrima, kao i brojni dodatni sadržaji.

Iako postoje i skijališta na području Pirineja, ona u Alpima važe ipak za najbolja u toj zemlji.

Francuska se može pohvaliti sa 10.172 kilometra ski-staza različite težine. U 251 ski-centru, koliko ih broji, prema „Skiresort.info“, funkcionišu 3.153 ski-lifta.

Kurševel (fr. Courchevel)

Praktično su tri ski-centra grupisana u područje poznato kao Les Trois Vallees, odnosno Tri doline. Među tri međusobno povezana skijališta posebno se izdvaja Kurševel.

Jedna od njegovih osobenosti su planinski vrhovi koji ga okružuju, a od koji se čak deset njih nalazi na nadmorskoj visini većoj od 2.500 metara, navodi „Planetware“.

Skijašima su na raspolaganju alpske staze u dužini od 150 kilometara, a u ski-centru postoji i 60 žičara. Staze su namenjene početnicima, mada ima i onih koje se svrstavaju u staze srednje težine. Posebno su zanimljive crne staze u Kurševelu, a postoje i staze namenjene za snoubord.

Kurševel je nadaleko poznat kao skijalište svetske klase, koje odiše luksuzom, pa ne čudi što u njemu postoje i restorani, koji su ponosni nosioci Mišelinovih zvezdica. Čak ih je sedam u ovom ski-centru.

Val Thorens, skijanje Francuska Foto: Shutterstock

Valdizer (fr. Val d’Isere)

Smešten na nadmorskoj visini od 1.550 metara, Val d’Isere obuhvata 600 kilometara staza i to 300 kilometara lakih, dok je 218 kilometara staza srednje težine i 72 kilometra najtežih, crnih staza namenjenih iskusnim skijašima.

U ovom ski-centru ima i 158 žičara, a zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi, obilnih snežnih padavina i odličnog sistema za osnežavanje, sezona neretko traje i do juna, navodi „Planetware“.

Val Torens (fr. Val Thorens)

Još jedno skijalište na području Tri Doline, Val Torens se nalazi u blizini Kurševala, na nadmorskoj visini između 1.100 i 3.230 metara.

Skijašima su na raspolaganju staze različite težine, a najzastupljenije su one koje važe za lake i namenjene su početnicima. Dostupno je i 158 ski liftova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja