• 7

Život jednog Amerikanca u Srbiji: Kako je Čarls Kater postao Srbin i zašto?

Do pre 13 godine uopšte nikada nije ni čuo za Srbiju

  • 7

Njegovo ime je Čarls Kater, ali ga prijatelji zovu Čarli Katerić. On je Amerikanac iz središta Sjedinjenih Američkih Država, kako sam kaže, iz jedne od najboljih država tamo, zemlje Abrahama Linkona - Ilinois. Ili je bar bio.

U poslednjih 13 godina njegova adresa se drastično promenila. Ne samo što više nije iz SAD, nego više nije ni samo Amerikanac. On je u međuvremenu postao Srbin, a da do pre 13 godine uopšte nikada nije ni čuo za Srbiju.

- Ovaj Amerikanac je prvi put čuo za Srbiju januaru 2010. Bio sam u menadžer prodaje automobila kada je jedan od mojih prodavaca došao u kancelariju i rekao: "Da li si čuo za fejsbuk stranicu "Mrzim SAD"?" Kako sam bio veliki američki patriota u to vreme, odmah sam otišao na nju i tako video tipa po imenu Dragan, za kog sam mislio kao i svaki Amerikanac da je zapravo Dragon (eng.prev.zmaj) koji je govorio neke strašne stvari o Americi. Počeli smo da se svađamo i raspravljamo, posle dve nedelje smo dodali jedan drugog na skajpu, raspravaljali o američkim i srpskim odnosima i ubrzo formirali prijateljstvo. Pozvao me je u Srbiju. 28. maja, 2010. godine kada sam došao na dvonedeljni odmor, zaljubio se u Srbiju, napustio posao i ostao ovde - objašnjava Kater za Ona.rs otkud on u Srbiji uopšte.

Ono što ga je privuklo Srbiji, kako sam kaže je - sve. Čuo je za našu zemlju i Balkan iz medija i pretpostavljao je da ovde neće biti dobrodošao, ali kako sam kaže, u svakom domu u koji je ušao samo su hteli da ga nahrane i napoje.

- Svaka kuća! I ovde je sve kao "na pauzi". Opušteno. Tamo odakle sam ja sve je velika "kafa za poneti s nogu. Žuri, žuri, žuri! Radi, radi, radi! Ovde mala kafa. I sedi i popij! I ne samo da sedneš i popiješ brzo. Ne! Sediš dva sata sa svojim prijateljima, pušite pet cigareta i pričate o životu. Moj pritisak koji je bio visok u SAD je spao na normalu. Od malih nogu sam bio na ADHD lekovima za deficit pažnje i hiperaktivan poremećaj, kada sam se doselio ovde prestao sam da ih uzimam. Još uvek sam malo "lud", ali funkcionišem - šali se Kater, ali ističe da je presrećan na koji način mu je Srbija promenila život.

Hrana je dobra, žene su lepe, stil života je sjajan, nabraja. Kod Srba najviše voli našu pristupačnost i inteligencija. Kaže da se najviše muči da nauči srpski jer svi pričaju engleski. Raduje ga što na ulici može da porazgovara sa lepom ženom o politici, nauci, istoriji i što negujemo našu kulturu. Voli kolo, harmoniku i to što svi znaju, kako ih on naziva "rodoljubive pesme".

Od maja 2010. živeo je u oko osam gradova širom zemlje. U Nišu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Pančevu, Kosovskoj Mitrovici, Kotežu i onda Novi Sad gde je i danas nastanjen, iako svakodnevno putuje za Beograd  na posao.

- Bez uvrede prema prelepom gradu Beogradu, glavnom gradu i srcu naše zemlje, ali Novi Sad ima dušu. Mali je i prohodan. Nije ti potreban prevoz. Nisam vozio auto u ovoj zemlji od kada živim ovde, jednostavno mi ne treba. A Novi Sad ima sve što bi ikada mogao da poželim. Bezbednost, suda ima kafiće, banke, tržne centre... I opremljen je. A sada je tu i brzi voz, u Beogradu sam za 36 minuta. Ma, savršeno mesto za život, iskreno - objašnjava Kater.

Charles Cater Foto: Nikola Anđić

Upitan kako provodi svoje dane u Srbiji, kratko odgovara - zauzeto.

- Ima nekoliko mesta na kojima radim. Šaljem srpske studente u SAD preko programa pod nazivom "Letnja radna putovanja". Imamo i kancelariju u Hrvatskoj i po celom Balkanu. Tražim poslove u Americi gde bi angažovali srpske studente. I onda odem tamo sa studentima iz Srbije tokom celog leta, živim i radim sa njima. Mnogi su zabrinuti jer misle da Amerikacnsi ne vole Srbe, pa često moram da ih ohrabrim: "Znaš šta? Amerikanci ne znaju razliku između Srbije, Sibira i Sirije" - šali se Kater koji svako popodne provodi i u kancelariji na 19. spratu jedne od kula na Beogradu na vodi, odakle usmeravam američke vozače kamiona u SAD da koriste srpske dispečere.

Tako provodi dane od ponedeljka do petka. A vikendom se zabavlja. Kako kaže, on je momak za "kafanu".

- Imam mnogo prijatelja u Srbiji. Ne možete da nabrojite nijedan grad, varošicu ili selo u kojem ne poznajem nekog. I zbog toga se osećam mnogo dobro. Osećam se prihvaćenije i voljenije i deo ove zemlje nego nazad u Državama. Ne postoji niko bolji sa kime bih radije provodio vreme. Tako su zdravi, tako pravi, tako iskreni. Srbin je prvi koji me neće lagati kada me vidi kada se vratim posle četiri meseca iz SAD da izgledam sjajno već će reći: "Čoveče, ugojio si se". Ako imam problem, prijatelje Srbe mogu da zovem u dva ujutru, oni će doći i provesti sate da me saslušaju i pomognu. Tako dobri ljudi. Mi smo. Mogu da kažem "mi" jer i ja sam Srbin i ponosan sam - podičio se Kater(ić) koji Srbiju iznad svega voli, jer kako kaže "Srbi su ponosan narod".

Kater ima i zanimljivi hobi. Njegov cilj je da u životu poseti svakuk državu na svetu.

- Bio sam u 50 zemalja. Sada, svake godine izaberem neku čudnu destinacija o kojoj znam vrlo malo. Većinom putujem sa mojih srpskim prijateljem. I u svaku zemlju u koju odem ja iskreno predstavljam Srbiju, sa svojom srpskom opremom. I mislim da bi svi to trebali da radimo. Za moje sledeće putovanje, planiram da se vratim u Aziju, u Mjanmar. Sledeće idem u Kambodžu. Obično izaberam nekoliko zemalja svake godine, a korona mi je nekako poremetila plan. Nadam da ću posetiti svaku zemlju pre nego što umrem. Imam 46 godina, moram da putujem brzo - šali se Kater koji je do sada posetio Somaliju, Keniju, Etiopiju, Mauricijusu, Madagaskar, celu južnu Ameriku, Nikaragve, Salvador, Panamu... Čak je i živeo godinu dana u Meksiku.

Charles Cater Foto: Nikola Anđić

I za njegov hobi je dobra stvar što je postao srpski državljanin, jer sada može da putuje i sa srpskim pasošem, jer sada može da putuje u Rusiju, Kinu i Kubu bez vize, što Amerikanci ne mogu. Recimo, priseća se, Jermeniju je obišao sa srpskim pasošem bez vize.

Upitan kako je uopšte postao srpski državljanin, ističe da je to bila apsolutna čast za njega.

- Ova zemlja me je fascinirala poslednjih 13 godina. Ova zemlja je bila sve što sanjam. Moj rođendan kao Srbin bio je 6. juna 2020. Najgora godina u svetskoj istoriji, godina korone, je najbolja godina mog života jer sam tada postao Srbin. To mi je učinilo život mnogo boljim. I to mi je bila apsolutna čast. Svi u SAD, kada ih sretnem, i kad me pitaju šta radim sa svojim životom, ja im kažem: "Sada sam srpski državljanin!". I veoma sam, ponosan na to - ističe Kater.

Upitan da li planira da ostane, bez trenutka premišljanja ispaljuje "Ostaću ovde zauvek!".

- U SAD gde god da hodaš svi imaju zastave, američke majice na sebi, ponosni su na sebe. Ovde se to ne vidi. Budite ponosni na ovu našu veliku zemlju jer nema boljeg mesta na svetu od baš ove ovde Mama-Srbije - ističe za kraj razgovora Čarls Kater.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    26. decembar 2022. | 21:25

    BRAVO SRBINE. ŽIV BIO I BOG TE ČUVAO NA MNOGAJA LJETA.

    Podelite komentar

  • Darinka

    26. decembar 2022. | 21:59

    To momcino istici gdje god krocis da si Srbin, promovisi nam našu najljepšu i najvoljeniju zemlju Srbiju.

    Podelite komentar

  • Boris

    26. decembar 2022. | 22:49

    Pozdrav bratu iz Švedske 🍾🥂❤️🇷🇸👍

    Podelite komentar