• 1

Ova zemlja u našem komšiluku može da bude interesantna i u toku zime

Većina ski-staza u Hrvatskoj opremljena je sistemima za veštačko osnežavanje

  • 1
Sankanje Foto: Pixabay/Pezibear

Asocijacija mnogih na ovu zemlju u našem komšiluku vezana je za more i letnji odmor. Međutim, Hrvatska ima i skijališta.

Istini za volju, ona nisu toliko poznata kao skijališta u Sloveniji, recimo, ali su ipak sasvim dovoljna za uživanje u toku zime.

Dužina ski-staza u zemlji nije veća od 30 kilometara, što svakako treba imati u vidu. Posebno ako je neko ozbiljniji skijaš.

Olimpijski centar Bjelolasica, koji se nalazi na 620 metara nadmorske visine, padine Medvednice podno vrha Sljeme i Platak, te Vučići, Mrkopalj i Mukinje neka su od poznatijih hrvatskih skijališta, ističe „Skijanje.rs“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Zagreb Events (@zagrebackidogadaji)

Medvednica, Sljeme

Najviši vrh Medvednice, Sljeme, nalazi se na 1.035 metara nadmorske visine. Na ovoj planini nadomak hrvatske prestonice je i istoimeni park prirode.

Ukupna dužina ski-staza iznosi oko četiri kilometra. Skijašima su na raspolaganju i tri žičare, čiji je ukupni kapacitet 3.300 skijaša na sat. Većina ih je pokrivena sistemom za veštačko osnežavanje. Na dve staze je dostupno i noćno skijanje, i to utorkom i četvrtkom u periodu od 19 do 22 časa, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog skijališta.

Sankanje Foto: Pixabay/Pezibear

Mukinje

U istoimenom naselju, odmah uz put, u blizini Ulaza 2 u Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se ovo omanje skijalište.

Dužina staze je blizu 400 metara, navedeno je na sajtu Nacionalnog parka.

Početak staze nalazi se na nadmorskoj visini od oko 700 metara, a njen kraj je na oko 640 metara. Zbog relativno blagog nagiba terena, ovo skijalište važi za odličan izbor za najmlađe skijaše, ali i za početnike, te za one koji se rekreativno bave ovim sportom.

Uz skijanje, dostupna je i mogućnost sankanja i vožnje snouborda.

Skijaši mogu koristiti stazu kada se ispune prirodni uslovi, a na raspolaganju im je i jedna vučnica, čiji je kapacitet 400 skijaša na sat. Postoji mogućnost i noćnog skijanja, petkom i subotom, istaknuto je na zvaničnom sajtu pomenutog nacionalnog parka.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Platak (@platak.hr)

Platak

Skijalište Platak blizu Rijeke osnovano je 1994. godine. Skijašima su na raspolaganju staze dužine devet kilometara, a samo skijalište nalazi se na nadmorskoj visini od 1.111 metara.

Izuzev pet ski-liftova, dostupna je i staza za skijaško trčanje i hodanje, kao i za vožnju motornih sanki, te pet ski-liftova.

Ono po čemu je ovo hrvatsko skijalište specifično, kako navodi „Platak.hr“ jeste pogled prema moru, koji se iz njega pruža. Skijalište poseduje i sistem za veštačko osnežavanje na određenim stazama, tako da je provod na belim stazama zagarantovan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Atina

    14. decembar 2022. | 21:34

    Zasto niko ne pise o grckim ski stazama koje su fenomenalne a i kostaju manje nego Kopaonik .Grcka nije samo more...

    Podelite komentar