• 0

Na ostrvu Siros postoje dve crkve posvećene Svetom Nikoli - bogatih i siromašnih

Iako se tako nazivaju, zapravo se radi samo o jezičkoj doskočici. Starija crkva, budući skromnija, nosi naziv Svetog Nikole siromašnih, dok je nova ujedno i velelepnija, pa je lokalno stanovništvo naziva ili samo crkvom Svetog Nikole ili na njen naziv dodaju i "bogatih"

  • 0
Crkva Svetog Nikole, ostrvo Siros, Grčka Foto: Alex Segre / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svetinja koja nadvisuje gradić Ermupoli, na grčkom ostrvu Siros, građena je bezmalo 22 godine i posvećena je zaštitniku ostrva, Svetom Nikoli.

Nacrt za ovu crkvu izradio je grčki arhitekta G. Metaksas, a njena gradnja je započeta 1848. godine. U to vreme je na čelu Grčke bio kralj Oto, koji je podržao gradnju ove svetinje. Bio je pripadnik bavarske dinastije, koja je vladala Grčkom počev od 1832. godine, kada je zvanično uspostavljena monarhija.

Konačno je ova svetinja, koja je danas jedan od simbola ovog kikladskog ostrva, završena 1870. godine.

Pored toga što je zaštitnik putnika i pomoraca, Sveti Nikola je i zaštitnik grada Ermupolisa ili Ermupolja, glavnog naselja ovog ostrva. Zato i ne čudi što je glavna crkva upravo njemu i posvećena.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Maria Milona ➰ (@maria.milona_)

Ne samo da je njena spoljašnjost raskošna, već se može pohvaliti i izuzetno bogato ukrašenom unutrašnjošću. U njoj se nalazi i ikona Svetog Nikole, koja je u prestonici Rusije optočena srebrom.

Ono po čemu je ova svetinja još specifična jeste po ikonostasu izrađenom od mermera, mada ništa manje neobična nije ni propovedaonica, kao ni episkopski tron, koji su izrađeni od istog materijala.

Crkva Svetog Nikole, ostrvo Siros, Grčka Foto: Pierre Berthuel / Zuma Press / Profimedia

Jedna od najlepših svetinja u Grčkoj

Za ukrašavanje unutrašnjosti crkve Svetog Nikole na ostrvu Siros bio je zadužen vajar G. Vitalis. On je na crkvi radio više od 15 godina, tačnije u periodu od 1883. do 1899. godine.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели George Patrinos (@geopatrinos)

Ova svetinja smatra se jednom od najlepših iz perioda 19. veka u celoj Grčkoj, ističe „Greekreporter“.

Ikone su izrađivali neki od najčuvenijih umetnika toga doba. Ostalo je zabeleženo i da su mnogi Grci iz dijaspore, uključujući i brodovlasnike, učestvovali u gradnji i ukrašavanju crkve Svetog Nikole novčanim prilozima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 @syros_island_cyclades је поделио/ла објаву

Crkva Svetog Nikole „bogatih“ i „siromašnih“

Jedna od retkih pravoslavnih crkava u gornjem delu ostrva, znanom kao Ano Siros, u kome je većinsko katoličko stanovništvo, takođe je posvećena Svetom Nikoli. Posebno je interesantan njen naziv – Crkva Svetog Nikole Siromaha ili Siromašnih (gr. Άγιος Νικόλαος των Πτωχών). Izgrađena je u poslednjim decenijama 16. veka i važi za najstariju sačuvanu svetinju na ostrvu.

Baš zbog njenog postojanja, crkva u Ermupolisu je kod lokalnog stanovništva poznata kao crkva Svetog Nikole, ali za bogate.

Zbog činjenice da ostrvo Siros nikada nije bilo pod turskom vlašću, na njemu je i danas uočljiv venecijanski uticaj. Mnoga zdanja koja se i danas na ovom ostrvu mogu videti nemaju karakteristične odlike kikladske arhitekture.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja