• 0

Svaki kutak naše planete ima svoja pravila: Ovo su najčudniji zakoni u zemljama širom sveta

Ne možete ni slutiti da su se ove stvari našle u zakonima u svetu

  • 0

Foto:Shutterstock

Sama reč zakon već zvuči snažno i ozbiljno, ali ono što navodi "Helawyerportal.com" će vas verovatno fino nasmejati, ali vrlo i iznenaditi.

Svaka zemlja nosi svoje čari i posebna je po svojoj tradiciji, prirodi, ljudima ali i zakonima. Ne, ne govorimo o zakonima kao što je, recimo, pravo na obrazovanje, zakoni saobraćaja i tako dalje, ali takođe nije u pitanju ništa poput Dušanovog zakonika.

Ovo je pet neobičnih zakona raznih zemalja.

1. Zabranjeno je zameniti sijalicu ako niste električar

U Australiji je do pre 20-ak godina bilo protiv zakona da sami zamenite sijalicu ukoliko za to nemate licencu za električara. Kako se navodi, razlog je smrt koja može uslediti usled promene sijalica. Ovo zasigurno ne bi bilo moguće na našim prostorima, ali pogotovo jer bi nam teško palo da zamislimo da stolica služi samo za sedenje, a ne i za menjanje sijalica.

2. Pakao za zaboravne muževe

Samoa je zemlja koja je posebno popularna zbog jednog bitnog pravilo: "Nikako ne smeš zaboraviti rođendan svoje žene". Ukoliko muž jednom zaboravi, može biti opomenut, ali već za ponavljanje istog može biti priveden. Moguće rešenje za muževe je sigurno tetoviranje datuma.

Struja sijalica štednja struje

Foto: Shutterstock

3. Ne smete nositi maske u Danskoj 

Nisu u pitanju samo maske, već bilo šta što može prekriti vaše lice u potpunosti. Definitivno uskraćuje pun doživljaj noći veštica.

Venecija karneval maske

Foto: Profimedia/Zuma Press/Berengo/Fotogramma

4. Morate šetati vašeg psa barem tri puta dnevno

U Torinu u Italiji ljudi sa ljubimcima su u obavezi da ih šetaju minimum tri puta na dan, inače ih očekuje novčana kazna do 500 evra. Italija važi za državu koja vrlo vodi računa o životinjama, što se može videti i po ovom zakonu.

Foto:Shutterstock

5. Morate ustupiti vaš toalet ukoliko vas neko pita za tu uslogu

Dobro ste pročitali, u Škotskoj, ukoliko vas neko upita da upotrebi vaš toalet, vi mu morate to dozvoliti. Ovo je doduše više mit o zakonu nego što je on zapravo stvaran, verovatno zbog toga što Škotska važi za vrlo gostoprimljivu zemlju i od davnina je ljudima ovo pravilo znak njihove učtivosti.

Tako da, ako živite u ovoj državi, verovatno, kada čujete zvono ili kucanje na vašim kućnim vratima, možete se naći u situaciji da vaš toalet nije uvek samo vaš.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja