• 1

7 atrakcija koje morate videti ako posećujete prestonicu Kraljevine Danske

U Kopenhagenu postoji odlično očuvano staro gradsko jezgro, dok je njegova pešačka zona jedna od najstarijih u celom svetu

  • 1
Kopenhagen, Danska

Foto: Pixabay/svitlanarom

Kao i svaka druga prestonica, tako i Kopenhagen ima mnogo toga da ponudi turistima. Ne samo da je glavni grad Kraljevine Danske, već je i površinski najveći u zemlji.

Smešten u moreuzu Oresund, koji razdvaja Baltičko od Svernog mora, Kopenhagen zauzima vrlo povoljan položaj u geografskom smislu, navodi „Wikipedia“. Upravo zbog svog položaja važi za grad koji spaja Skandinaviju, odnosno Severnu sa Srednjom Evropom.

Ova značajna danska luka, ujedno je i politički, administrativni, privredni i kulturni centar zemlje.

U Kopenhagenu postoji odlično očuvano staro gradsko jezgro, dok je njegova pešačka zona jedna od najstarijih u celom svetu. Brojne su znamenitosti u danskoj prestonici, a ovo su samo neke od njih koje ne bi trebalo propustiti.

Rolerkoster zabavni park Danska Tivoli Friheden

Foto: Tanjug/AP

1. Tivoli park

Jedna od najpopularnijih atrakcija ne samo Kopenhagena, nego i cele Danske svakako je tematski park Tivoli. Smatra se jednim od najstarijih takve vrste u svetu, a u njemu podjednako mogu uživati pripadnici svih generacija.

Osnovan je 1843. godine, a kako navodi „Visitdenmark“ više puta ga je posetio i Hans Kristijan Andersen, dok je Vold Dizni upravo tu pronašao inspiraciju za svoj Dizni svet.

U vrtovima Tivoli se nalaze i istorijski zanimljiva zdanja i grandiozni vrtovi, ali i atrakcije za najmlađe posetioce. Vožnja rolerkosterom iz 1914. godine jedna je od najpoznatijih atrakcija ovog tematskog parka.

Kopenhagen, Danska

Foto: Pixabay/leiflinding

2. Kraljičina palata

Palata Amalijenborg zapravo je kraljičina rezidencija u danskoj prestonici. Izgrađena je u rokoko stilu i sačinjena od četiri odvojena zdanja. Dva su dostupna posetiocima, a u jednom od njih je i muzej, koji nudi uvid u skoro 400 godina dugu kraljevsku istoriju.

Svakog dana u 12 časova po lokalnom vremenu se ispred Kraljičine palate odvija smena straže, koja se ne propušta.

kopenhagen, danska

Foto: Pixabay.com

3. Pogled na Kopenhagen sa vode

Ukoliko u poseti danskoj prestonici budete tokom proleća i leta, ne propustite da bacite pogled na Kopenhagen iz druge perspektive. Vožnja brodićem je odličan način i za upoznavanje brojnih znamenitosti koje se nalaze nadomak grada.

Zgrada opere, biblioteka „Crni dijamant“ i Mala sirena koja „sedi“ na svojoj steni, tek su neke od atrakcija koje se mogu videti tokom plovidbe.

Mala sirena, Danska, Kopenhagen

Foto: Printscreen/Youtube/ Theme Park Family World Wide

4. Zamak Rozenberg

Renesansni zamak star četiri veka smešten je u samom centru grada. U njemu se nalaze mnoge dragocenosti danske kraljevske porodice, dok je Viteška dvorana sa krunskim prestolima jedna od najznačajnijih atrakcija ovog zdanja. U njoj se mogu videti i tri lava u prirodnoj veličini, izrađena od srebra, koja čuvaju stražu.

Posetioci mogu videti i kako izgleda kraljev privatni kabinet za pisanje, kao i kraljevo kupatilo, ali i jednu od najboljih kolekcija venecijanskog stakla u svetu i još mnogo toga.

Kopenhagen, Danska

Foto: Pixabay/aneta90

5. Okrugla kula

Izgrađena tokom 17. veka, smatra se „najstarijom funkcionalnom opservatorijom na evropskom tlu“. Opservatorija se nalazi na samom vrhu ove kule i specifična je po platformi, sa koje se pruža fascinantan pogled na Kopenhagen.

U Okruglom tornju se, osim opservatorije nalazi i izložbeni prostor.

Zanimljiv je podatak da je tek 1880. godine praktično otkriveno da je cela kula zapravo šuplja. O tome danas svedoči stakleni pod, ispod koga se nalazi rupa, u koju je te godine upao jedan dečak, dok je sa drugarima igrao žmurke u kuli. Na svu sreću, spašen je!

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Déborah 🐝 (@debbie_littlebee)

6. Kraljevska danska biblioteka – "Crni dijamant"

Proširenje Kraljevske biblioteke modernim zdanjem poznatim kao "Crni dijamant" izvršeno je krajem prošloga veka. Ovaj zanimljiv nadimak dovodi se u vezi sa samom građevinom nepravilnih ivica.

Izuzev biblioteke i čitaonica, u Crnom dijamantu se redovno organizuju i izložbe. Slika Per Kirkebija, koja se prostire na plafonu zdanja, na površini od 200 kvadratnih metara, posebno je impresivna.

Ovde se nalazi i Nacionalni muzej fotografije, kao i koncertna i pozorišna sala, te kafić i restoran.

Kopenhagen, Danska

Foto: Pixabay/monicavolpin

7. Centralna pešačka zona „Strøget“

Duga oko 850 metara, ulica „Strøget“ predstavlja glavnu pešačku zonu i žilu kucavicu Kopenhagena. Povezuje centralni gradski trg sa ulicom, koja vodi uz reku, a u njoj se nalaze mnoge prodavnice, ali i ugostiteljski objekti i tezge.

Posebno je atraktivna u vreme Božića i Nove godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • NV

    23. decembar 2022. | 18:34

    Posetite Srbiju, mesta koja ce vas ocarati,a dzep nece duboko isprazniti.

    Podelite komentar