• 0

Vekovima je grad u istočnom delu Srbije imao značajnu istorijsku ulogu

Danas je Zaječar ne samo administrativni centar čitave Timočke krajine, već i njen politički, privredni i kulturni centar

  • 0
Foto: Ivan Strahinić

Mlađim naraštajima, ali i ljubiteljima rok muzike, grad u istočnom delu Srbije  poznat je najpre po čuvenoj „Gitarijadi“, iako Zaječar može da se pohvali i drugim manifestacijama, ali i brojnim znamenitostima.

Smešten u samom središtu Timočke krajine, Zaječar je omeđen obroncima Stare i planine Deli Jovan. U neposrednoj blizini je i državna granica sa susednom Bugarskom.

Teritorija ovog grada može se pohvaliti i sa dva izvora termomineralne vode -  Gamzigradskom banjom i Nikoličevom, navodi „Zajecar.info“ . A tu su i tri veštačka jezera, te reke Crni i Beli Timok, od kojih nastaje Veliki Timok u ataru sela Vragožnica.

Danas je Zaječar ne samo administrativni centar čitave Timočke krajine, već i njen politički, privredni i kulturni centar.

Značajna istorijska uloga grada

Iako je prvo pominjanje ovog grada u pisanim dokumentima zabeleženo u drugoj polovini 15. veka, u narednim vekovima o Zaječaru ima vrlo malo istorijskih podataka. Ono što se pouzdano zna jeste da je grad, kao i veći deo Timočke krajine oslobođen nakon podizanja ustanka, mada je propast ustanka ostavila velike posledice i po Zaječar i po celu Krajinu.

Konačno je Zaječar oslobođen 1833. godine, kada je i zvanično pripojen teritoriji Srbije, navedeno je na sajtu Turističke organizacije Zaječara.

Zaječar, Srbija Foto: Shutterstock

Ni u toku Drugog svetskog rata ovaj grad u istočnoj Srbiji nije pošteđen stradanja. U njemu su se odvijale krvave borbe, koje su dovele i do konačnog oslobođenja grada u oktobru 1944. godine.

Koliko je to područje bilo značajno kroz istoriuju jasno pokazuje i podatak da se u blizini današnjeg Zaječara nalaze ostaci palate rimskom imperatora Gaja Valerija Maksimijana. Palata „Felix Romuliana“ izgrađena je krajem trećeg i početkom četvrtog veka, a na Listu svetske kulturne baštine UNESCO uvrštena je 2007. godine.

Zaječar, Srbija Foto: Shutterstock

Čuveni Zaječarci i gradske znamenitosti

Jedan od vođa Prvog srpskog ustanka, hrabri hajduk Veljko Petrović, rođen je u jednom zaječarskom selu. A u Zaječaru su, osim čuvenog glumca Zorana Radmilovića, rođeni i Svetozar Marković i Nikola Pašić, ali i drugi koji su ostavili značajan trag u političkom i kulturnom životu naše zemlje, navodi „Wikipedia“.

Zaječar, Srbija Foto: Shutterstock

Izgrađen krajem 18. veka, Radul-begov konak predstavlja jednu od gradskih znamenitosti. Na spratu kuće koja je pripadala Radulu Gligorijeviću, iz zaječarskog sela Grlište, u to vreme jednom od najbogatijih ljudi, danas je deo Zaječarskog muzeja. Na spratu ovog zdanja je izložbena postavka o istoriji grada, a u Radul-begovom konaku se organizuju i različite kulturne manifestacije.

Uz obalu Crnog Timoka, na oko pet minuta pešice od centra Zaječara nalazi se kompleks „Popova plaža“. Izuzev lepo uređenog parka za mališane i pešačkih staza, tu se nalaze i tereni za različite sportske aktivnosti.

Zaječar, Srbija Foto: Shutterstock

Park šuma Kraljevica, koja se nalazi u blizini grada, odličan je izbor za ljubitelje skijanja. Ski-staza je duga 650 metara i na njoj se nalazi ski-lift. Na stazi postoji sistem za veštačko osnežavanje, a skijašima se nudi i mogućnost noćnog skijanja. Tu postoji i hiljadu metara duga trim staza, kao i tereni za različite sportove i sportska hala, navodi TO Zaječar.

Gamzigradska banja i arheološko nalazište „Felix Romuliana“, u blizini sela Gamzigrad, svakako su neizostavni deo posete ovom gradu u istočnom delu naše zemlje.

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja